NAJLJEPŠI KVARNERSKI GRADOVI

Opatija - Kolijevka hrvatskog turizma

U Opatiji i danas vrijeme kao da je stalo, taj gradić još uvijek odiše duhom nekih zaboravljenih vremena

Najbliži aerodrom - 40 km, Rijeka, Hamec 1, Omišalj, 051 842 132 • Lučka uprava Opatija - Lovran: 051 271 797 • ACI Marina: 051 704 004 • www.opatija.hrwww.opatija-tourism.hr • TZ Opatija, Vladimira Nazora 3, 051 271 710

Opatija je smještena podno planine i parka prirode Učka, te pruža izvrstan odabir za odmor ljeti, ali i zimi. Predivna priroda, parkovi, stare austro-ugarske vile, šetališta i plaže čine je elegantinim turističkim odredištem koje ima najdulju tradiciju u turizmu Hrvatske. Građena je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a do danas je zadržala sklad s prirodom. Čitava Opatija velika je pozornica satkana od gusto smještenih brojnih hotela, uz samo more i glavnu gradsku promenadu, međusobno udaljenih na dohvat ugodne šetnje, a podneblje je umirujuće i okrepljujuće. Najveća opatijska događanja odišu posebnom atmosferom. Osim već poznatog simbola - Djevojke s galebom, Ljetne pozornice i raskošnih vila, Opatija se može pohvaliti i sljedećim lokacijama koje vam preporučamo obići:

CRKVA SV. JAKOVA

• Park sv. Jakova 2

Podignuta najvjerojatnije oko 1420. godine kao kolonija benediktinaca prebjeglih iz furlanskog samostana Sv. Petra u Rožacu (San Pietro di Rosazzo), ova opatija dala je ime čitavom kasnijem naselju. Danas je sačuvala vrlo malo od svog izvornog izgleda. Godine 1506. opat Šimun sagradio je ili pregradio crkvu, kako govori natpis nad portalom, a krajem 18. stoljeća temeljito je renovirana, da bi 30-ih godina prošlog stoljeća bila bitno proširena. U crkvi se čuva replika reljefa Pieta čuvenog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.

FONTANA HELIOS I SELENA

• Park sv. Jakova

Fontana Helios i Selena nalazi se u prelijepom opatijskom parku nasuprot hotela Imperial u neposrednoj blizini crkve Sv. Jakova. Djelo je kipara Hansa Rathautskog iz Graza, autora Madonne i biste Theodora Billrotha. Fontana predstavlja Sunce i Mjesec, personifikaciju u likovima mitološkog brata i sestre. Selena (grč. Selene) božica je i personifikacija Mjeseca, a Helios je Selenin brat. Nakon što on završi svoj put preko nebesa, Selena preuzima njegovo mjesto. Oboje su personifikacije, Helios Sunca, a Selena Mjeseca. Podrijetlo riječi Selena nije jasno utvrđeno, izvorno je grčka, a najvjerojatnije je povezana s riječi “selas” što znači svjetlo.

HRVATSKA ULICA SLAVNIH

• Kupalište Slatina

Hrvatska ulica slavnih nalazi se na opatijskoj Slatini i od 2005. se svake godine postavlja osam novih mramornih zvijezdi. Zamisao Danijela Koletića da se mramornim zvijezdama i na opatijskoj šetnici istaknu osobe koje su doprinijele promociji Hrvatske sa svojim sportskim, znanstvenim, umjetničkim i inim radom ostvarena je koncem 2005. godine. Komisiju za nominacije sačinjavaju pojedinci koji zastupaju Hrvatski leksikografski zavod, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, Hrvatski olimpijski odbor, Institut Ruđer Bošković, ukupno petnaest institucija. Zadatak komisije je nominirati pet živućih osoba i pet posthumno.

CRKVA MARIJINA NAVJEŠTENJA

• Nova cesta

Velika crkva Navještenja Blažene Djevice Marije spada u najljepše dijelove opatijske panorame na Novoj cesti. Svojom vanjskom ljepotom i impozantnošću resi Opatiju i daje joj oblik cjelovitoga grada. Početkom 20. st. Opatija, kojom su vladali općinski načelnik Andrija Stanger i predstojnik ‘kurkomisije’ Julius Glax, postala je lječilište europskoga glasa, s desetinama tisuća gostiju godišnje, među kojima i nemalim brojem okrunjenih glava, umjetnika i znanstvenika.

UMJETNIČKI PAVILJON ‘JURAJ MATIJA ŠPORER’

• Park Villa Angiolina

U doba Austro-Ugarske Monarhije, godine 1899. nastao je Pavillon für eine Conditorei (paviljon za slastičarnicu) u najljepšem dijelu Opatije. Projekt za Paviljon izradio je slavni arhitektonski biro iz Beča. Zatim 1908. arhitekt Sandor Neuhausler i 1925. Rikard Tomašić dograđuju Paviljon na današnju veličinu. U konstrukciji i prostornosti osjeća se duh secesije. Velika pravokutna vrata su potpuno ostakljena. Paviljon ‘Juraj Šporer’ imenovan je po zaslužnom hrvatskom liječniku i književniku koji se i prije Bečana zauzimao za to da Opatija postane klimatsko lječilište - Jurju Matiji Šporeru.

ŠTO POSJETITI

Hrvatski muzej turizma

• Park Angiolina 1 •

051 603 636 • Ljetno radno vrijeme: utorak-nedjelja 10-18 sati

Prvi hrvatski Muzej turizma osnovan je 2007. u Opatiji. Njegovi osnivači su Grad Opatija i Republika Hrvatska u jednakim omjerima. Vila Angiolina, najstarija, a možda i najljepša opatijska vila, nalazi se u središnjem opatijskom parku. U njoj je sjedište ovog Muzeja, te je postavljena stalna izložba “Opatija - zlatni počeci hrvatskog turizma”. U Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer”, uz župnu crkvu Sv. Jakova, odvija se kontinuirana izložbena djelatnost muzejskog i drugog sadržaja.

Lungomare (Obalni put)

Lungomare je 12 km dugo obalno šetaliate koje povezuje mjesta na Opatijskoj rivijeri. Počinje se uređivati 1885. godine, a s Lovranom je spojeno 1911. godine.





OPATIJSKA RIVIJERA

IČIĆI

Najbliži aerodrom - 50 km, Omišalj - Rijeka • ACI marina Ičići: 051 704 576 • www.tourism-icici.hr • INFO: TZ Ičići, Liburnijska bb, 051 704 187

Ičići su pitoreskni, intimni, primorski gradić smješten na najljepšem dijelu Kvarnera, gdje se blage padine Učke spuštaju prema moru, izrastao uz prekrasne i nadaleko poznate Opatiju i Lovran. Smještajne mogućnosti u Ičićima su raznolike i prilagođene svačijem ukusu. Velika plaža u samom centru ima Plavu zastavu koja garantira čistoću mora. Zamah razvoju dala je izgradnja ACI nautičke marine, koja tijekom cijele godine osigurava 300 vezova i kompletnu uslugu svojim klijentima.

LOVRAN

Najbliži aerodrom - 35 km, Omišalj- Rijeka • Lučka uprava: 051 271 797 • www.opcinalovran.hr • INFO: TZ Lovran, Šetalište M. Tita 63, 051 291 740

Lovran je grad duge i bogate prošlosti sa stogodišnjom tradicijom u turizmu. Ime je dobio po lovoru koji u izobilju raste u zimzelenim gajevima u mjestu i okolici. Lovran je sačuvao svoju povijesnu jezgru srednjovjekovne urbane koncepcije. Dobra klima, bujna mediteranska vegetacija i povoljan zemljopisni položaj omogućili su snažan razvoj turizma na prijelazu iz 19. u 20. st., kada su sagrađene brojne vile i ljetnikovci. Lovran je od tog vremena, uz Opatiju, najvažnije mjesto glasovite rivijere.

MOŠĆENIČKA DRAGA

Najbliži aerodrom - 53 km, Omišalj - Rijeka • Služba Marina Sport: 091 5157 212 • www.tz-moscenicka.hr • INFO: TZ Mošćenička draga, Aleja Slatina bb, 051 739 166

U tom gradiću udaljenom 15 km od Opatije nalazi se jedna od najljepših šljunčanih plaža na Jadranu, a zbog nje čak i stanovnici obližnjih gradova prelaze kilometre kako bi uživali u njezinoj ljepoti. Mošćenička Draga inače ima oko 500 stanovinka, no taj se broj u ljetnim mjesecima višestruko povećava. Mjesto živi od turizma, pa se djelatnici hotela, kampa i brojnih privatnih vila i kuća ističu gostoprimstvom. Kako bi u potpunosti osjetili čari života u primorskom gradiću, turisti mogu svakog jutra u lučici dočekati ribarske koče.

MATULJI

Najbliži aerodrom - 40 km, Omišalj - Rijeka • Željeznički kolodvor: 051 213 333 • www.tzmatulji.hr • INFO: TZ Matulji, Cesta Dalmatinskih brigada 9, 051 276 789

Matulji, poznati i kao “vrata Kvarnera”, počinju se naglo razvijati 1873., kada je na novoizgrađenu željezničku postaju stigao prvi vlak iz Beča. Europski uglednici brzo su shvatili da na Liburniju najjednostavnije mogu doputovati vlakom, a i danas tako brojni turisti stižu na odmor. Mjesto je spoj Kvarnera i planinskog zaleđa, tako da gosti mogu uživati u prohladnim večerima, ali i biciklizmu i planinarenju, dok je najbliže more udaljeno manje od 2 kilometra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:39