Oporba: 'Zlatni zahod' je simbol bahatosti vlasti

DUBROVNIK - Astronomska cijena od 460 tisuća kuna za obnovu svega 16 kvadrata WC-a Gradskog poglavarstva izazvala je negodovanje i ogorčenje građana i opozicijskih političara.



Poglavarstvo predvođeno gradonačelnicom Dubravkom Šuicom jučer je donijelo odluku da građevinske radove povjeri tvrtki Vulix Tomislava Vuličevića, većinskog vlasnika tjednika Dubrovački list, a nabavu opreme za WC tvrtki OTP Dubrovnik. Troškovnik ovih radova, kojima bi se, prema ciničnom komentaru građana, WC mogao i pozlatiti, izradila je tvrtka Alfaplan člana Poglavarstva za urbanizam Stijepa Butijera, koji je i glasao pri odabiru izvođača radova.  



Besplatni troškovnik




Za građevinske radove tvrtka Vulix će dobiti oko 244 tisuće kuna (s PDV-om), a tvrtki OTP Dubrovnik sanitarna oprema će se platiti 217.000 kuna (s PDV-om).



No, Butijer kaže kako mu je smiješna rasprava o cijeni radova na gradskom WC-u.



- To je grozno smrdjelo, pa sam odlučio besplatno izraditi troškovnik za njegovo preuređenje. Ne mijenaju se samo pločice i sanitarije već i instalacije te ventilacija. Smiješno mi je što se na ovaj način komentiraju ti radovi. Ali kod nas je normalno da se bura diže oko gluposti - zaključio je Butijer.



Vijećnika HSLS-a Marina Torića blagodati novog gradskog WC-a posebno ne raduju jer potvrđuju njegovo ranije mišljenje o poslovima koje obavljaju Grad i Županija.



Bez odgovornosti



Uređenje zahoda počelo je prije donošenja odluke. Troškovnik je izradila tvrtka člana Poglavarstva za urbanizam Stijepa Butijera- Ne čudi me. Samo se vidi da ne postoji kontrola na što se novac iz proračuna troši. Pokazatelj je ovo bahatosti, i to iz jednostavnog razloga - nema nikakve odgovornosti - zaključio je Torić.



Gradonačelnica Šuica kaže kako zna da "novine traže senzaciju", ali dodaje da je "cijena takva kakva jest, kako bi se dobio WC primjeren zgradi Poglavarstva".



- Neće to biti nikakav zlatni, već najobičniji WC, primjeren zgradi Općine. Dosadašnji je bio sramotan, pa sam i sama morala zavrtati nogavice kako se ne bih smočila. Zato sam išla u WC u Gradskoj kavani. A cijene su takve kakve jesu - rekla je Šuica i ponudila nam troškovnik koji je izradio Butijer.



Previsoka cijena za gradnju najobičnijeg zahoda već je jednom izazvala sumnje i podsmijeh građana. Naime, javni zahod u Portu, gradskoj luci, približno iste kvadrature kao ovaj u zgradi gradske uprave, koštao je čak 1,7 milijuna kuna i time među građanima stekao naziv "najskupljeg zahoda u Europi". Projekt je započet još u vrijeme dok je gradonačelnik bio Nikola Obuljen i u prve je radove uloženo oko 700 tisuća kuna. Godine 2002. Šuica s tadašnjim koalicijskim partnerima iz Južnohrvatske stranke Srećka Kljunka i DC-om odlučuje dovršiti javni zahod, i to s milijun kuna.

Zahod u Portu za 1,7 milijuna kuna



- ormarić ispod umivaonika - 5613 kuna

- sušilo za ruke - 4320 kuna

- zidni radijator - 7044 kune

- isprirač WC-a - 3743 kune

- umivaonik - 2912 kuna

- viseća WC školjka - 4672 kune

- četiri ogledala - po 2898 kuna

- građevinsko-obrtničko radovi - 121.515 tisuća kuna

- oprema i galanterija - 29.260 tisuća kuna,

- radovi na vodi i odvodnji, grijanju i ventilaciji - 31.600 kuna

Dio troškovnika



Goran Cvjetinović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:33