Otkrili smo tajnu zaustavljanja starenja

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.11.2008. u 18:54

ZAGREB - Otkrili smo koja je molekularna osnova starenja te zašto neke bakterije i životinjice uspijevaju vrlo učinkovito usporiti procese starenja. No, mi nismo objavili rad o tome, nismo ga još ni napisali, pa o tome mogu govoriti samo općenito - rekao nam je danas akademik Miroslav Radman, ravnatelj Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS) u Splitu.

Akademik Radman će o najnovijim istraživanjima svoga tima govoriti sutra u Zagrebu na simpoziju u povodu obilježavanja pedesete godišnjice molekularne biologije u Hrvatskoj.

"Pokazat ću samo osnovne podatke o tome kako su ekstremofilna bakterija Deinococcus radiodurans i rotiferi, male slatkovodne životinjice, razvile otpornost na procese oksidacije proteina od kojih većina životinja umire. U stanicama tih organizama postoji zaštita pomoću neke supstance koja sprječava oštećivanje proteina", pojasnio je Radman.

On je, međutim, naglasio da njegov tim nije otkrio eliksir mladosti. "Mi nismo ni izolirali tu supstancu, samo znamo da ona postoji. Zbog toga je legitimna nada da bismo mogli izolirati tu supstancu i koristiti je u vidu tablete ili pića", dodao je Radman naglasivši da je istraživanje vođeno u MedILS-u i njegovom pariškom laboratoriju.

S Radmanom u timu bili su mlada znanstvenica dr. Anita Kriško (28) te njegov bivši profesor s Harvarda, slavni Matthew Meselson (78).

Tanja Rudež

Izdvajamo