Otvorena istraga protiv Glavaša i Fehira

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.06.2006. u 16:50

ZAGREB, BERLIN - Istražni sudac Županijskog suda Zdenko Posavec danas je donio rješenje kojim je prihvatio zahtjev Državnog odvjetništva te otvorio istražni postupak protiv saborskog zastupnika Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira zbog ratnog zločina počinjenog 1991. godine u Osijeku.

Potvrdio nam je to glasnogovornik Županijskog suda sudac Krešimir Devčić. Budući da Državno odvjetništvo nije predložilo pritvaranje osumnjičenih, sudac Posavec smatrao je da nema razloga za određivanje pritvora po službenoj dužnosti pa će se i Glavaš i Fehir braniti sa slobode.

U vrijeme dok je istražni sudac donosio rješenje o otvaranju istrage protiv Glavaša za najteže moguće kazneno djelo, ratni zločin, Glavaš je u Berlinu spremno pozirao našim fotoreporterima. Snimljen je kako vrijeme prije utakmice Brazil - Hrvatska krati vozeći se biciklom i na taj način svima u Hrvatskoj poručio da ga ne zabrinjava ni ratni zločin za koji ga se optužuje, ni to što je protiv njega otvorena istraga. 

Glavaša smo upitali je li u Berlinu susreo nekoga od svojih bivših političkih prijatelja iz HDZ-a. Nije vidio ni Vladimira Fabera iz MUP-a, kao ni, kaže, saborske zastupnike, a posebno ne članove Vlade
- Za razliku od članova Vlade, koji se po Berlinu voze u limuzinama, cijelo moje društvo po gradu se odlučilo kretati kako to rade i sami Nijemci - biciklom. Svi smo iznajmili bicikle i sada na njima po ulicama skupljamo Brazilke - ispričao je Glavaš.

Glavaša smo upitali je li u Berlinu susreo nekoga od svojih bivših političkih prijatelja iz HDZ-a. Nije vidio ni Vladimira Fabera iz MUP-a, kao ni, kaže, saborske zastupnike, a posebno ne članove Vlade.

- Oni, za razliku od mene koji sam avionsku kartu preko Budimpešte platio 50 eura, putuju u privatnom avionu, na račun poreznih obveznika. Uopće me ne interesira hoće li doći u Berlin ili ne jer sam se danas koncentrirao na nogomet - kaže Glavaš. Upitan kako će reagirati ako na tribini sretne nekog predstavnika vlasti, ljude po čijem bi nalogu iza rešetaka mogao završiti i prije nego što Hrvatska, eventualno, prođe u drugi krug natjecanja na Svjetskom prvenstvu, Glavaš nam je rekao da ga ni to ne zanima.

 - Razmišljam samo o današnjoj utakmici i trenutačno me ne zabrinjava situacija koja me čeka doma. Naravno da, kao i svi ostali navijači, priželjkujem pobjedu Hrvatske, ali bio bih zadovoljan i neriješenim rezultatom. A što se tiče karata za ložu koje sam dobio od HNS-a, treba reći da ih nisam pribavio kao političar, nego preko NK Osijeka.

Valjda zbog toga imam pravo na karte, barem jednako kao oni koji će danas ispuniti istu stranu tribine - zaključio je Glavaš i dodao da se nakon Brazila vraća kući, ali da će se nakon toga vratiti u Nürnberg te će tada u Njemačkoj ostati sve do utakmice protiv Australije u Stuttgartu.

U Berlinu je bio i načelnik osječke policije Vladimir Faber, koji je vodio istragu protiv Glavaša i nedavno prikupio nove argumente da vrši pritisak na svjedoke. Faber je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću dostavio, među ostalim, pismenu izjavu jednog od rukovoditelja osječke policije kojeg su Glavaševi suradnici posjetili i tražili da im otkrije imena tajnih svjedoka.

No, Državno odvjetništvo, kao i istražni sudac Posavec, nije smatralo da Glavašu treba odrediti pritvor, pa je saborski zastupnik protiv kojeg je otvoren postupak za ratni zločin uživao u atmosferi prije utakmice. 

Novinari Jutarnjeg stupili su u kontakt i s Faberom, no on je odbio mogućnost da ga fotografiramo uz objašnjenje da je u Berlinu privatno.

K. Raguž, Ž. Petrušić, I. Toma

Izdvajamo