Ovaj petak 13. za zaposlene je sretan dan

Adriatic institut je izračunao da država uzima 45 posto BDP-a za pokrivanje svojih rashoda, na temelju procjene udjela svih vrsta poreza, doprinosa i proračunskog manjka u BDP-u 2008. godine.

Dodaju da u usporedbi s prošlom godinom, hrvatski građani/porezni obveznici u ovoj godini rade jedan dan duže za državu - radeći jedan dan više u veljači ove godine.

Dan porezne slobode, pojašnjavaju iz Instituta, pokazuje udio poreza na dohodak, dobit, PDV i trošarine, doprinosa iz dohotka, lokalnih i ostalih poreza te proračunski manjak u ukupnom agregatnom dohotku građana Hrvatske (BDP-u).

Ukupan iznos svih državnih poreznih prihoda i proračunski manjak kao udio BDP-a pretvori se u broj dana počevši s 1. siječnja.





Dan porezne slobode odgovara na osnovno pitanje - koju cijenu građani-porezni obveznici plaćaju za državu.
Za usporedbu Dan porezne slobode ove godine je za Novi Zeland 29. travnja, SAD 23. travnja, Australiju 24. travnja, Švicarsku 4. svibnja, Mađarsku 20. svibnja, Slovačku 22. svibnja, Brazil 27. svibnja, Letoniju 30. svibnja, Veliku Britaniju 2. lipnja, Belgiju 10. lipnja.

Iz Adriatic instituta pritom napominju da će se uz stopu PDV od 22 posto dodatno povećati porezno opterećenje hrvatskim građanima ove godine zbog povećanja cijena većine proizvoda namijenjenih krajnjoj potrošnji, navodeći da Hrvatska ima najviši PDV u regiji jugoistočne Europe.

Iako je EU odredila minimalni nivo PDV-a od 15 posto, Hrvatska se sa svojih 22 posto svrstala na 24. mjesto od 27 zemalja unutar EU. Samo dvije zemlje unutar EU imaju više stope PDV-a od Hrvatske - Danska i Švedska (sa po 25 posto).



NT/Hina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:13