Paketi se režu za više od 50%

ZAGREB - Hrvatska vlada danas će objaviti cijenu dionica HT-a po kojoj će one biti prodane građanima u sklopu inicijalne javne ponude (IPO). Prema neslužbenim informacijama iz krugova financijskih savjetnika, ali i procjenama tržišnih analitičara, cijena jedne dionice HT-a trebala bi biti "u sredini raspona cijene između 245 i 320 kuna ili čak bliža donjoj granici vrijednosti".



I uz nižu cijenu država će zaraditi oko šest milijardi kuna, što je bio očekivani iznos prihoda od privatizacije Hrvatskog telekoma
To znači da bi cijena dionice mogla iznositi između 270 i 280 kuna, a moguće je i niže. Budući da je dionice HT-a, prema neslužbenim podacima, upisalo više od 360.000 građana, drastično će se morati smanjiti i dionički "paket" koji će građani moći kupiti pod povlaštenim uvjetima.



Umjesto upisanih 38.000 kuna, povlašteni paket bit će vjerojatno između 15 i 17 tisuća kuna, dakle, više nego upola manji. Građanima koji su upisali i uplatili puni iznos od 38.000 kuna bit će vraćeno više od polovice tog iznosa.



Zbog enormnog interesa građana i nužnosti rezanja paketa, upozoravaju analitičari, Vlada ne može odrediti visoku cijenu dionice jer bi tako ostavila jako malo prostora za rast cijene dionica nakon što bude izlistana na burzi.



A velik dio građana upisao je dionice HT-a upravo s ciljem da zaradi.  Zbog toga se već prije nekoliko dana, kada je postalo jasno da će interes građana premašiti sve prognoze, pojavila informacija da će cijena dionica biti manja od 300 kuna.



Ako se pokaže točnim da će cijena dionice biti oko 280 kuna, svaki će građanin pod povlaštenim uvjetima dobiti oko 56 dionica, upola manje nego što je bilo najavljivano u početku.



Građani koji žele iskoristiti povlasticu i ne prodaju dionice u roku od godine dana dobit će tako samo pet dodatnih bonus dionica.



Osim što bi amortizirala moguće nezadovoljstvo građana zbog rezanja paketa, niža cijena dionice i dalje će biti dovoljna da ispuni i financijska očekivanja Vlade od privatizacije HT-a.



Uz takvu cijenu, država bi zaradila oko šest milijardi kuna, što je bio očekivani iznos i prije nego što je sa 23 na 32,5 posto udjela povećan dionički paket HT-a.



U Vladi jučer nisu željeli ništa komentirati s obzirom na to da se odluka očekuje tek danas kasno popodne. Nakon što Vlada danas odredi cijenu, SDA u nekoliko idućih dana mora izvršiti tzv. alokaciju dionica, odnosno raspodijeliti ih na račune građana i investitora. Trgovanje će početi u petak, 5. listopada.







Do kraja ove godine, kako sada stoje stvari, još će samo dvije tvrtke ponuditi svoje dionice građanima putem javne ponude. Prvi, IPO Veterine počinje već danas, a Atlantic Grupe se očekuje u narednih mjesec dva.  Dok će se IPO Optima Telekoma, tvrde upućeni, odigrati tek iduće godine. 

Dvije javne ponude do kraja 2007.



'Što sad s mojim dionicama'

• Hoće li mi SDA otvoriti račun ili to moram sam?



- SDA će svakom novom investitoru koji je predao obvezujuću ponudu sljedeći dan otvoriti račun i na adresu poslati obavijest o PIN-u. Ako do petka ne dođe obavijest iz SDA-a, građanin može otići u Heinzelovu 62a i dobit će je.



• Tko će isplatiti povrat?



- Agenti javne ponude (Erste ili HPB ili Fina), i to na račun koji je naveden na upisnici.



• Mogu li sam doći na Burzu i prodati dionice ili moram angažirati brokera?



- Morate angažirati brokere.



• Kako se angažira broker i kako mogu dati nalog za prodaju?



- Ako dosad niste imali kontakta s brokerom, najbolje je osobno otići u brokersku kuću koju ste odabrali. Treba ponijeti osobnu iskaznicu, karticu tekućeg računa i PIN od dionica. Ako već imate brokera, dovoljno je nazvati svog brokera, poslati faks ili nalog dati e-mailom.



• Kako se registriraju dionice s brokerskom kućom?



- Ulagač od brokera dobije zahtjev za registraciju. Nakon toga investitor mora nazvati SDA (01/4607-300) i korištenjem broja zahtjeva te svog PIN-a koji je dobio od SDA obavlja registraciju s brokerskom kućom. Kroz cijeli postupak vodi ga govorni automat.



• Tko određuje cijenu po kojoj će se prodati dionice?



- Investitor određuje cijenu po kojoj će prodati dionice i on daje nalog brokeru po kojoj cijeni da mu proda dionice.



• Kada ću dobiti novac od prodaje dionica?



- Novac od prodaje 'sjest' će ulagaču tri, a najčešće četiri radna dana od transakcije.
Pitanja i odgovori



Nikola Jelić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:13