Parola dana glasi: Pianizirajmo Hrvatsku!

Danas je bio treći veliki dan u ne tako dugoj povijesti Osnovne glazbene škole u Pakracu. Prvi je bio 1. rujna 1996. kada je ta ustanova osnovana kao podružnica pakračkog Pučkog otvorenog učilišta.



Bila je to prva glazbena škola osnovana nakon Domovinskog rata. Međutim, dodijeljene im prostorije ubrzo su postale pretijesne za sve više učenika koji su dolazili željni glazbe, nečeg što nadilazi osnovno obrazovanje i što je temelj budućih naraštaja obrazovanog građanstva.



Stoga se još veći dan dogodio 22. ožujka 2003. godine kada su  profesori i đaci uselili u obnovljenu kuriju Janković, građevinu iz 18. stoljeća, koja je u ratu bila uništena. Kao hrvatski ambasador UNICEF-a, novoj je zgradi kumovao Zlatan Stipišić Gibonni. 



Ova je akcija dokaz da se nešto ili nekoga može pokrenuti i glazbom i da to ne mora biti kulturnjačka tlapnja
Klavirski odjel je srce svake takve glazbene ustanove, a klavir, odnosno  dostupniji pianino, prijeko je potreban i odjelu predškolskoga glazbenog odgoja. Stoga je agilna profesorica i ravnateljica pakračke Glazbene škole Alfreda Petani-Grafina na internetskim stranicama škole javno istaknula potrebu za nabavom sedam takvih glazbala.



Sretnom slučajnošću, koju neki zovu i nebeskom providnošću, to je vidjela zagrebačka pijanistica i profesorica Žanina Bilić. Ona je, kako sama kaže, jednostavno tražeći gdje bi mogla učiniti nešto dobro, odlučila da to bude upravo Pakrac. Tako je počela akcija "Pianino za Pakrac".



Postavljeni cilj bio je prikupiti sredstva za jedan pianino, a već danas su u Pakrac stigla dva glazbala: prvi klasični akustični pianino u odličnom stanju privatna je donacija plemenite Zagrepčanke Mihaele Pržulj, a također dobrodošlo kvalitetno električno glazbalo darovala je zagrebačka tvrtka Skala. Novca, prikupljenog pojedinačnim darivanjima, uključujući i sredstva prikupljena dobrotvornom aukcijom, ima za još dva glazbala.



U 30 tisuća kuna već prikupljenih za pakračka pianina već je ubrojen i prihod od ulaznica koji će večeras u Zagrebu, u Povijesnom muzeju, održati tri vrsne mlade hrvatske pijanistice.



Lana Genc, Matea Leko i Ivana Marija Vidović svirat će skladbe Chopina, Liszta i Dore Pejačević, a publika će imati priliku za dodatnih 10 kuna sudjelovati i u zanimljivoj tomboli. Među vrijednim nagradama su, primjerice, glazbene knjige i CD-i koje za tu zgodu donira veleposlanstvo Republike Poljske, od samog početka oduševljeno što je čitava akcija pokrenuta u znaku i pod geslom Frederica Chopina, i to 1. ožujka, na dan rođenja tog velikog poljskog skladatelja i pijanista.





Akcije Hrvatskog kulturnog kluba pod vodstvom Šime Šimatovića, počela je 1998. darovanjem prvog pianina gradu Vukovaru, nakon čega je još 21 glazbalo otputovalo širom Hrvatske. Primopredaje prate koncerti poput preksutrašnjeg, u atriju Gradskog muzeja u Drnišu. Na 23. pianinu darovanom u sklopu akcije, koji će ostati Glazbenoj školi, ugledna zagrebačka pijanistica Mira Flies-Šimatović, pratit će violinista Anđelka Krpana, te četvero solista zagrebačke Opere, kojima će se pred publikom svojeg rodnoga grada pridružiti i Hrid Matić. A nakon Udbine i Knina, to će ujedno biti treći od pet pianina čijom se kupnjom akciji pridružio i Grad Zagreb.
Pianino i Drnišu



Branimir Pofuk
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:28