Partizanima ulaz zabranjen!

ZADAR - U Zadru je osnovano Hrvatsko obredno društvo bojovnika drugog svjetskog rata i Domovinskog rata Zadarske županije (HODB), koje već broji stotinjak članova, a upis u Društvo zabranjen je partizanima.



- Objedinit ćemo sve hrvatske ustaše, bojovnike i domobrane. Odavde smo potaknuli osnivanje podružnica u brojnim hrvatskim gradovima – izjavio je Ivo Matanović, koji je u Zadru predsjednik Zdruga udruga hrvatskih političkih uznika RH i inozemstva, dok je predsjednikom HODB-a imenovan pukovnik u mirovini Drago Vujević.



- HODB će osnažiti i onda ćemo mi pozivati na demonstracije, a ne razni Đakići. Zbog naše ustaške ikonografije žele nas proglasiti fašistima, ali šahovnice i Pavelićeve slike su hrvatska, a ne fašistička ikonografija. Branitelji Domovinskog rata pod tom su ikonografijom ratovali – naglasio je Ivo Matanović.



Već 5. prosinca HODB za članove najavljuje misu u počast prosinačkim žrtvama iz 1918, a za 28. prosinac, na dan smrti Ante Pavelića, organizirat će se misa u zadarskoj crkvi Svetog Ivana.



- HODB će samo u Zadarskoj županiji imati oko 1.500 članova, jer su nam se priklonili brojni branitelji. Mi smo hrvatski nacionalisti, a takvih je i 90 posto hrvatskih branitelja – istaknuo je Matanović, objašnjavajući da u Zadru ima 11 braniteljskih udruga, ali da su njihovi članovi ogorčeni čelnicima udruga, koji su redom „politički poslušnici aktualne vlasti“.



HODB je od zadarske gradske uprave zatražio prostor za rad, a Matanović upozorava da imaju pravo po gradu nositi ustaške odore, jer tako stoji i u njihovom Propisniku, a HODB je uredno registriran u Uredu državne uprave.



Lada Kalmeta/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:34