Pavuna: Budućnost svijeta je u rukama žena

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.03.2009. u 08:01

ZAGREB - Budućnost je u solarnoj energiji, a hrvatski će se menadžeri baš kao i njihovi kolege na Zapadu sa skupih BMW-a prebaciti na električne autmobile - rekao je u intervjuu za EPH TV dr. Davor Pavuna, hrvatski fizičar koji recenzira projekte u američkom ministarstvu energetike (DOE) na čijem je čelu nobelovac Steven Chu.

Dr. Pavuna (57),  dugogodišnji profesor fizike na Ecole Polytechnique Federale (EPFL) u Lausannei, smatra da je čovječanstvu nužan zaokret u energetskoj politici.  Nova američka adiministracija Baracka Obame jedan je od glavnih pobornika razvoja “zelenih tehnologija” u koje će u idućih 10 godina investirati barem 150 milijardi dolara i kreirati pet milijuna novih radnih mjesta.

više iz rubrike
ZNANOST

- Zaokret od Bushove politike koja se bazirala na nafti je za 180 stupnjeva - ustvrdio je Pavuna koji hrvatskoj vladi savjetuje osnivanje kriznih štabova naglašene multidimenzionalnosti.

- Ekonomska kriza se širi poput požara, ako padne Mađarska, past će i MOL i za sobom povući INU. Moramo brzo razmišljati i djelovati - naglasio je Pavuna.

Živopisni fizičar smatra da su žene civlizacijski kompletnija bića jer razmišljaju multidimenzionalno te da će budućnost svijeta, ali i Hrvatske, ovisiti o ženama.


Tanja Rudež

Izdvajamo