Penzioneri neće plaćati doprinos

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.12.2008. u 07:04

ZAGREB - Nakon više od 50-ak predstavljanja zdravstvene reforme u posljednjih mjesec dana ministar zdravstva dr. Darko Milinović odustao je od prijedloga da s dijelom obveznog doprinosa raspolažu sami osiguranici, odnosno da se od iduće godine djelomično mogu osigurati kod privatnih osiguravatelja preko obveznog osiguranja, čime bi se iz HZZO-a “izvuklo” više od tri milijarde kuna.

Također se odustalo od toga da umirovljenici plaćaju doprinos za zdravstveno osiguranje, osim možda oni s najvišim mirovinama.

Za ostali dio reforme ministar je načelno dobio zeleno svjetlo, ali su sindikati ipak zatražili još jednu konzultaciju prije nego što Gospodarsko socijalno vijeće odluči o promjenama triju zakona nužnih za provedbu reforme.  Prema svemu sudeći, GSV će se na temu zdravstvene reforme sastati idućeg ponedjeljka, a u srijedu će se s reformom upoznati i Ekonomski savjet Vlade.

Nakon brojnih konzultacija sa socijalnim partnerima ministarstvo će, čini se, zadržati

Dopunsko osiguranje bit će 50, 80 ili 130 kn, ovisno o primanju
P redložene police
predloženi oblik participacija koje bi za sve preglede trebale biti 20 posto od cijene, s tim da najmanja participacija bude 15, a najviše 3000 kuna.

Također ostaju predložene police dopunskog osiguranja koje će pokrivati sve participacije, uključujući i one u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, i to najmanje 50 kuna za one čija su primanja veća od 2600 kuna te 80 kuna za prihode iznad tog iznosa, dok bi 130 kuna plaćali oni s najvećim primanjima . Za one koji neće moći plaćati dopunske police to bi trebala činiti država. Ne odustaje se ni od uvođenja poreza od 5 kuna na svaku kutiju cigareta od početka 2009.

Razlog što su sindikati tražili odustajanje od davanja dijela obveznog osiguranja privatnim osiguravateljima njihova je tvrdnja da bi to dovelo u opasnost sistem solidarnosti jer bi privatni osiguravatelji uglavnom poslovali s mladim i zdravim osobama, a oni bolesni i stari i dalje bi bili u HZZO-u, ali bi za njih bilo manje novca. No, kako to nije dio reforme koji bi trebao donijeti više novca u zdravstvenu blagajnu, od njega se lako odustalo.


Odustalo se od:
- mogućnosti da osiguranici dio obveznih doprinosa plaćaju privatnim osiguravateljima
- od plaćanja doprinosa na mirovine od 1 do 5 posto

Nije se odustalo od:
- participacija za sve preglede i recepte (najmanje 15, a najviše 3000 kuna)
- povećanja polica dopunskog osiguranja za one s višim primanjima do 130 kuna
- od 5 kuna poreza na cigarete za zdravstvo
Doprin os i porez


Goranka Jureško

Izdvajamo