Pero Kovačević nepobjediv za saborskom govornicom

Saborski pričljivciZAGREB - Nema promjene na ljestvici najvrjednijih i najljenijih zastupnika u proteklih šest mjeseci! "Radiše" i dalje predvodi pravaš Pero Kovačević s nevjerojatna 652 saborska istupa, dok se za titulu "najljenčine saborskih klupa" sa samo pet saborskih istupa u 19 sjednica ponovno bije tijesan boj između zastupnika mađarske manjine Jene Adama, nezavisnog Mirka Cro Copa Filipovića te HDZ-ovaca Perice Bukića i Stjepana Fiolića.



Saborski šutljivciNajnovije statistike o aktivnosti parlamentaraca, objavljene ovoga vikenda na web stranici Hrvatskoga sabora (www.sabor.hr.), obuhvaćaju rad zastupnika na plenarnim sjednicama do sredine travnja ove godine.



One, na žalost, pokazuju kako su gotovo potpuno neučinkovite bile medijske kritike i zgražanje javnosti koje je uslijedilo nakon što je Jutarnji list prije prošlog Božića objavio podatke o minimalnoj zainteresiranosti pojedinih zastupnika za saborska događanja.



Naime, Jene Adam i Cro Cop, koji su do listopada 2005. u Saboru govorili samo po dva puta, u posljednjih šest mjeseci svoj su prosjek "popravili" sa po još tri saborska istupa. Fiolić i Bukić, koji su bili na tri javljanja, govorili su u šest mjeseci još po dva puta. Manjinci Nikola Mak, Vojislav Stanimirović i Šemso Tanković također su se zadržali pri dnu ljestvice s manje od deset saborskih plenarnih nastupa u posljednje dvije i pol godine.



Između pet "vau!" i pet "jao!" zastupnika najveći je broj onih koji se za riječ javljaju između 50 i 150 puta, no još je desetak zastupnika čiji je prosjek javljanja manji od jednom po sjednici. Među njima su i Tonino Picula, Valter Drandić, Miomir Žužul, Ivica Račan, Vladimir Kurečić, Ljubica Brdarić, Ljubo Jurčić.



Pero Kovačević ponovno je apsolutni favorit - u samo šest mjeseci brojku od 345 istupa gotovo je udvostručio na čak 652 javljanja. Slijede ga SDP-ovci Ingrid Antičević-Marinović sa 529 i Nenad Stazić sa 482 istupa, te IDS-ovac Damir Kajin sa 367 i HDZ-ovac Krunoslav Markovinović sa 283 javljanja.




Nataša Božić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:56