Pilići poznaju osnove aritmetike

Znanstvenici sa sveučilišta u Padovi i Trentu objavili su u časopisu Proceedings of the Royal Society studiju koja pokazuje da pilići znaju zbrajati i oduzimati.



U svojem eksperimentu uspjeli su nedvojbeno demonstrirati poznavanje aritmetike mladih pilića. Profesorica Lucia Regolin, autorica studije, kaže da su ptićima postavili zadatke s kuglicama iza zaslona te da su oni uvijek uspješno otkrili iza kojih se nalazi veća skupina predmeta – u ovom slučaju plastičnih kuglica.



Pilići uvijek nastoje ostati pored objekata s kojima odrastaju baš kao što se drže majke čim se izlegu.



POGLEDAJTE VIDEO
„Već smo ranije otkrili da pilići nastoje prići skupini u kojoj se nalazi više poznatih objekata“, objasnila je profesorica Regolin, koja proučava ponašanje životinja na sveučilištu u Padovi. „Upotrijebili smo plastične kontejnere iz Kinder jaja... Jedno za drugim skrivali smo ih iza zaslona“.



U svakom od malih matematičkih testova pilić je promatrao zbivanja iz prozirne kutije. Istraživači su iza jednog zaslona sakrili tri loptice, a iza drugog dvije. Potom su otvorili vrata i pustili pile u malenu arenu. Ono je uvijek ispravno procijenilo iza kojeg se nalazi veći broj kontejnera i krenulo prema njemu.



rubrike

ZANIMLJIVOSTI
više iz
„Iako su se morali osloniti na pamćenje, pilići su ipak uvijek prišli većoj skupini. Prebacivanje objekata od jednog do drugog zaslona nije ih zbunilo. Nakon što smo sakrili loptice iza zaslona prebacili smo neke od njih s jedne strane na drugu. Ptići su opet točno izračunali prebačene loptice i otkrili iza kojeg se zaslona nalazi veća skupina“, zaključila je profesorica.



Već je duže poznato da majmuni mogu računati. Čak i psi poznaju jednostavno zbrajanje. Međutim, ovo je prvi puta da je takva sposobnost otkrivena kod tako mladih životinja i to bez prethodnog treninga.   (njd)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:47