Pilot: S Kornata su me poslali u Vodice

ZAGREB - Do sada nepoznati detalji istrage o pogibiji vatrogasaca na Kornatu utvrdili su da je zapovjednik kanadera koji je 30. kolovoza gasio požar izgubio vezu s kontrolom letenja u Zemuniku, i nije čuo naredbu šefa šibenskih vatrogasaca Dražena Slavice da prestane gasiti na Kornatu i da ode na požar kod Vodica.



Tijekom leta prema Vodicama, u Pirovačkom zaljevu, ukrcao je vodu i tada ga je kontaktirao Slavica. Prema iskazu pilota, Slavici je rekao kako je situacija na Kornatima loša te da prijeti opasnost od širenja požara, ali mu je on rekao da su kod Vodica ugrožene kuće i da ode tamo
No, poziv je čuo pilot Croatia Airlinesa koji mu je u 15.20 sati prenio Slavičinu poruku. Prema izjavi koju je dao istražiteljima, pilot kanadera smatrao je da ta odluka nije dobra i pokušao je utjecati na to da se izmjeni. - Zamolio sam kolegu iz Croatia Airlinesa da kontroli leta u Zemuniku prenese da je stanje na Kornatu loše i da bih morao ostati još neko vrijeme na požarištu, jer ako ga napustim, vatra bi se mogla ponovno razbuktati - izjavio je pilot.



Nije dobio povratnu informaciju, pa je odlučio poštovati zapovjed i u 15.20 sati se uputio prema Vodicama.



- Usprkos nedostatku pomoći, gašenje je bilo uspješno i nastavkom rada požar bi se uspio lokalizirati, ali sam u 15.20 dobio zapovjed da odem kod Vodica, rekao je pilot. Tijekom leta prema Vodicama, u Pirovačkom zaljevu, ukrcao je vodu i tada ga je kontaktirao Slavica. Prema iskazu pilota, Slavici je rekao kako je situacija na Kornatima loša te da prijeti opasnost od širenja požara, ali mu je on rekao da su kod Vodica ugrožene kuće i da ode tamo.



Istraga je utvrdila da se  u 13.44 sati, Dino Klarić, zapovjednik intervencije javio s Kornata Slavici i rekao da se radi o velikom požaru, da mu je veza s JVP loša i da se požar širi velikom brzinom. Istražitelji tvrde da je u 15.26 sati Slavica zaprimio novu informaciju da su vatrogasci ostali opkoljeni vatrom i da im treba pomoć. Tu informaciju Slavica je zaprimio od oca jednog od vatrogasaca s Kornata kojemu je sin poslao poruku mobitelom.



Obitelji poginulih vatrogasaca Dina Klarića i Marka Stančića ne prihvaćaju rezultate istrage koji su predočeni VNS-u te su uvjereni da se prava istina skriva. Joško Klarić, otac poginulog Dina, tvrdi da nije točno da su vatrogasci stradali u klancu, kao ni da je njegov sin krivo procijenio najkraći put do kruške.



- Poginuli vatrogasci nađeni su na vrhu brda. Istina je da oni nisu niti vidjeli gdje je kruška ispuštena i da je o tomu odlučio pilot helikoptera. Istina je i da su dečki zatražili pomoć, ali je nisu dobili. Nitko ne spominje ni razbijeni kamen i otiske na njemu, koji je bio na mjestu gdje smo našli vatrogasce, a iz kojih se vidi da je tu nešto udarilo - ističe Klarić.



Nina Stančić, sestra poginulog Marka, smatra da je istraga provedena površno: - Nama je najsumnjivija uloga vojnog helikoptera koji nitko ne spominje, kaže Nina. Opće stanje dvojice vatrogasaca na liječenju u KB Split danas je bilo nepromijenjeno. Odvjetnički tim Dražena Slavice uložio je žalbu na odluku istražnog suca o težini kaznenog djela, kao i na odluku o određivanju pritvora.    (S. F., M. R.)


Obitelji:  Prava istina se skriva



Nema promjene sustava

Promjene vatrogasnog sustava neće biti, poručio je premijer Ivo Sanader s današnje sjednice Vlade. Nakon tragedije na Kornatu bilo je prijedloga da se vatrogastvo vrati u sustav MUP-a, ali u Vladi su definitivno odbacili takve ideje. - Neće se dirati u dobrovoljna vatrogasna društva, niti će se mijenjati sustav - rekao je Sanader.      (N. J.)


Ivanka Toma
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:07