KOLEKTIVNA UHIĆENJA

PIŠE D. KRUŠELJ Blatter je uvijek poput jegulje izmicao optužbama, no FIFA je naišla na jačeg igrača

Metodologiju rada Blatter je naslijedio od prethodnika već osuđenog za korupciju. Opseg i tajming FBI-eve akcije pokazuje da je jednoj paradigmi vladavine ipak došao kraj
 Fabrice Coffrini / AFP

Ja sam planinski jarac koji stalno juriša dalje, dalje i dalje. Nezaustavljiv sam, jednostavno idem naprijed”, tako je u ponedjeljak Sepp Blatter šarmirao svjetske novinare pripremajući teren za doživotnu krunidbu, peti mandat na čelu Fife kojom faraonski upravlja od 1998. godine. Nije Blatter bez talenta za javni nastup, morate čovjeku priznati da je iz škrinjice s metaforama izvukao jednu zgodnu usporedbu, ali nezgodan je u cijeloj priči taj FBI. Kada vam put prepriječe markantni agenti s tamnim naočalama i prepoznatljivim bedževima kakve svakodnevno gledamo u američkim filmovima, to u pravilu znači da nema ni dalje niti naprijed.

Ako barem površno pratite nogomet, sigurno ste milijun puta pročitali da je vrh svjetske nogometne organizacije suočen s ozbiljnim optužbama za korupciju. Priča je na tapeti od sredine osamdesetih kada je tadašnji predsjednik Joao Havelange dotad malenu organizaciju počeo pretvarati u korporativno čudovište. Nekadašnji brazilski plivački reprezentativac, sudionik Olimpijskih igara 1936. u Berlinu, a godinama kasnije političar i nogometni dužnosnik (ovih dana proslavio 99. rođendan) prvi je provalio da je marketinški potencijal Mundijala praktično neiscrpan, da je nogomet planetarna religija i da su se svjetske velesile spremne tući mnogim argumentima za domaćinstvo i organizaciju svjetske smotre jednom u četiri godine.

Havelange je s vlasti sišao 1998., nakon 24 godine na vlasti. Kasnije mu je u istrazi o bankrotu ISL-a, dugogodišnjeg Fifina marketinškog partnera, dokazana umiješanost u korupciju, ali njegova se metodologija poslovanja u međuvremenu ukorijenila u organizaciji.

Havelangeov nasljednik u predsjedničkoj fotelji godinama mu je služio kao desna ruka, glavni tajnik organizacije. Zove se Sepp Blatter, uvijek je poput jegulje izmicao optužbama za korupciju i pritom se čak uvjerljivo uživljavao u ulogu prosvjetitelja. “Rasizam je gorući problem svjetskog nogometa i naš glavni neprijatelj”, agitirao je tako posljednjih godina obilazeći prijatelje po svijetu. Više od dvjesto nacionalnih saveza, mnoštvo prijatelja koje je trebalo namiriti, a sada se čini i jako puno dokaza koji svjedoče o kapilarno razgranatoj, milijunski dubokoj korupciji u Fifi. Opseg i tajming FBI-eve akcije pokazuje da je jednoj paradigmi vladavine ipak došao kraj. Jarac je doskakutao do provalije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:26