ZORICA KONDŽA

Pjevam i plaćam telefonske račune

Otkako je počela treća sezona TV showa Zvijezde pjevaju, Zorica Kondža (48) ne odvaja se od telefona. Splitska pjevačica, naime, stalno prima čestitke od kolega i prijatelja, a osim toga, telefonski i uvježbava nastupe sa svojim pjevačkim partnerom, zagrebačkim zabavljačem Davorom Dretarom Dreletom.

Najstariji par u showu već je u prvoj emisiji osvojio simpatije publike i stručnog žirija: Drele svojim upadicama, a Zorica snažnom interpretacijom koja ju je proslavila još početkom osamdesetih dok je pjevala u grupi Stijene. Svojim osebujnim vokalom Zorica je prije više od dva desetljeća osvojila i supruga, 53-godišnjeg splitskog skladatelja Joška Banova, s kojim ima tri sina – Tonija (22), Ivana (17) i Luku (5).

Upravo oni nagovorili su je na sudjelovanje u showu, zbog kojeg je prvi put u životu majčinske obveze stavila u drugi plan.

Jeste li zadovoljni svojim dosadašnjim nastupima? – Kad su me s HTV-a pozvali u show, shvatila sam to kao dobru priliku za zabavu i druženje. A to i jest smisao ovakvog tipa emisije, koja je, doduše, i natjecateljska, i u tom sam pogledu vrlo zadovoljna. Doista smo super ekipa, pa se nastavljamo družiti i poslije emisije u obližnjem kafiću. A i nisam mogla dobiti zabavnijeg partnera od Dreleta.

Kakav je Drele učenik? – Poslušan. I, što je najvažnije, voli glazbu. Njegovi najjači aduti su lijepa boja glasa i snažan volumen. Fascinira me i s kolikom lakoćom svladava pjesme na engleskom jeziku. Nakon nekoliko čitanja zna sav tekst napamet, za razliku od mene, koja sam završila srednju turističku školu jer su mi dobro išli strani jezici.

Jeste li se poznavali otprije? – Ne, ali kao i da jesmo jer smo se odmah skužili. Doduše, pri prvom susretu bio je malo suzdržan, a poslije mi je objasnio da je to bilo stoga što me kao pjevačicu veoma respektira. Međutim, čim je shvatio da i ja volim šalu, krenuo je sa svojim “forama” kojima zabavlja ekipu na probama, publiku na snimanju… Dakle, ako poslije reklamnog bloka vidite nasmijana lica u studiju, to znači da je Drele u međuvremenu imao svoj mali show. Prošlog tjedna, kad je bio kod mene u gostima, oduševio je sve moje dečke. Naime, na dar mi je donio ruže, glavicu kupusa, konzervu gulaša, djeci čokoladu, a suprugu goleme “mudante”. Ja sam njegovu obitelj, pak, upoznala u studiju.

Pogađaju li vas loše ocjene žirija, poput one petice koju ste dobili za posljednji nastup? – Mislim da je Drele, unatoč tremi, zavrijedio bolju ocjenu za pjesmu “I Can’t Stop Loving You”. No, kritike ne shvaćam osobno. Kao učiteljica dajem sve od sebe, koliko to mogu, s obzirom na to da vježbamo samo dva sata tjedno. Nalazimo se četvrtkom u Zagrebu, a do tada mi Drele pjeva na telefon. U petak već imamo probe s orkestrom. Ostali kandidati sa svojim učenicima rade cijeli tjedan, mnogi i uz klavirsku pratnju, osim Giuliana koji putuje zajedno sa mnom.

Tko vam je najveća konkurencija? – Teško mi je o tome govoriti jer su mi svi natjecatelji dragi, a i svi se veoma trude. Mnogi od njih imaju i dosta pjevačkog iskustva. No, još je prerano govoriti o konkurentima. Mi smo, primjerice, u prvoj emisiji dijelili drugo mjesto s Giulianom i Dolores Lambašom, a ovu smo završili na petom. S druge strane, drago mi je što me moje kolege pitaju za savjet kada napraviti pauzu i uzeti zraka, jer ja sam ipak najiskusnija među njima. A mislim da sam i jedina koju ne trese trema.

Imate li svog stilista za nastupe? – To je televizijska stilistica, čiji mi se odabir veoma sviđa. Inače, o mom stylingu već se godinama brine modna kuća MAK splitske kreatorice Nede Makjanić-Kunić, zahvaljujući kojoj sam za svečane prigode otkrila i druge boje osim crne, a i češće sam u haljinama. No, nikad se nisam voljela isticati garderobom, i privatno sam najradije u trenirci i tenisicama. Slabost su mi jedino remeni i nakit: u dvije kutije čuvam zlato i srebro, a u ostalih pet-šest su bižuterija i nakit sa Swarovski kristalima.

Kako vaša obitelj komentira sudjelovanje u showu? – Starija dva sina uglavnom ga gledaju sa svojim društvom. Suprug je najveći kritičar, ali mi i najviše pomogne savjetima, osobito oko izbora pjesme. Nazovem ga odmah nakon završetka showa jer želim čuti njegov komentar, a za sada su svi bili pozitivni.

Tko se brine o kućanstvu dok ste vi u Zagrebu? – Moje dvije sestre. Ja nastojim uvijek nešto unaprijed skuhati, ali kad se u nedjelju vratim kući u Split, mrtva sam umorna. A u ponedjeljak već moram raditi na novoj pjesmi. Joško nije osobit kuhar, ali zato redovito odlazi u nabavu. Zadnje vrijeme jelovnik nam diktira najmlađi sin Luka, a kako voli dobro jesti, naručuje sve ono što i mi volimo: musaku, rižota, blitvu… Na našem je stolu povrće obvezan prilog.

Dolores Tolić

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Ukoliko želite znati više cijeli tekst pročitajte u Gloriji br. 742 ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
19. travanj 2024 20:08