Pogađa nas nezapamćena inflacija

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 14.08.2008. u 14:28

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju su u odnosu na lipanj u prosjeku bile više za 0,1 posto. Izuzme li se veljača u kojoj je na mjesečnoj razini zabilježen blagi pad potrošačkih cijena, srpanjskih 0,1 posto najniža je mjesečna stopa rasta u ovoj godini (ostalih mjeseci cijene su rasle po stopama 0,6 do 1,1 posto).

No, na godišnjoj razini nastavljen je daljnji rast inflacije, s obzirom da je u travnju iznosila 5,7 posto, u svibnju 6,4 posto, u lipnju 7,6 posto, a u srpnju 8,4 posto. U godišnjem prosjeku, odnosno razdoblju od kolovoza prošle do srpnja ove godine u odnosu na isto razdoblje godine prije, potrošačke su cijene više za 5,6 posto.

Skupo je otići na more, ali i ostati kod kuće

Cijena stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva u srpnju su u odnosu na lipanj bile više za 4,1 posto. Na to je pak najviše utjecao rast cijena električne energije koje su statistički u srpnju bile 16,1 posto više nego u lipnju.

Statističari napominju da su rastu potrošačkih cijena na mjesečnoj razini najviše doprinijeli rast cijena stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, cijena prometa, rekreacije i kulture i ugostiteljskih usluga.
Cijene ugostiteljskih usluga u srpnju su u odnosu na lipanj porasle za 2,7 posto (rast cijena hrane, pića i smještaja), cijene rekreacije i kulture za 1,6 posto (rast cijena paket aranžmana i ulaznica za nacionalne parkove), a cijene prometa za 1,0 posto (rast cijena goriva, prijevoza putnika avionom, te međumjesnog prijevoza putnika autobusom).

Porast indeksa potrošačkih cijena na mjesečnoj su razini ublažile cijene odjeće i obuće koje su u srpnju, zbog sezonskih sniženja, bile niže za 7,4 posto u odnosu na lipanj.

Sezonsko povrće nas spašava

Pad bilježe i cijene prehrane koje su u srpnju u odnosu na lipanj bile niže za 0,8 posto čemu je najviše pridonio pad cijena voća (za 10,2 posto) i povrća (za 6,7 posto).

No, na godišnjoj razini cijene prehrane, koje u strukturi indeksa potrošačkih cijena imaju i najveći udio od gotovo 30 posto, i dalje bilježe iznadprosječnu stopu rasta od 14,7 posto. Pritom se najveći rast bilježi kod cijena ulja i masti, za 33,2 posto, voća, za 21,6 posto, kruha i žitarica, za 19,8 posto, te mlijeka, sira i jaja, za 17,3 posto.

Cijene prometa u srpnju ove godine u odnosu na srpanj prošle godine više su za 10,7 posto, na što je najviše utjecao rast cijena goriva i maziva za osobna vozila koje su na godišnjoj razini više za 22,5 posto.

Jeftinije jedino telefoniramo

Iznadprosječnu stopu rasta na godišnjoj razini, za 10,4 posto, bilježe i cijene stanovanja, voda, energije, plina i drugih goriva. Na to je pak utjecao rast cijena električne enegije za 17,6 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj, kao i rast cijena opskrbe vodom i različitih komunalnih usluga, za 6,1 posto.

Statistika na godišnjoj razini bilježi rast cijena ugostiteljskih usluga za 7 posto, pokućstva i opreme za kuću za 5,8 posto, zdravstva za 5,6 posto, alkoholnih pića i duhana za 4,2 posto, odjeće i obuće za 2,2 posto, obrazovanja za 2 posto, rekreacije i kulture za 1,5 posto.

Pad cijena po glavnim skupinama potrošnje na godišnjoj razini, u srpnju ove u odnosu na srpanj prošle godine, zabilježen je jedino kod komunikacija i to za 1,4 posto.


NT/Hina

Izdvajamo