Policajac osuđen za ubojstvo Paradžika pucao po svojoj kući

ZAGREB - Policajac Željko Vučemilović Grgić (47), jedan od osuđenih za ubojstvo bivšeg čelnika Hrvatske stranke prava Ante Paradžika, ispalio je nekoliko hitaca iz pištolja u svojoj kući u Sesvetama u četvrtak oko 16.50 sati nakon svađe sa 15-godišnjom kćeri. Vučemilović je bio revoltiran ponašanjem kćeri te je u bijesu u jednom trenutku otišao u svoju sobu. Zaključao se i ispalio nekoliko hitaca u pod sobe. Zagrebačka policija nije izvijestila novinare o događaju, a kako smo doznali, to je bila odluka vrha PUZ-a.



U incidentu nije bilo ozlijeđenih, a Vučemilović Grgić svojim postupkom nije ugrozio tuđe živote, odnosno živote svojih ukućana. Nakon pucnjave pištolj su mu oduzeli kolege iz policije, a njega su prevezli na psihijatriju. No, u kući gdje Željko Vučemilović Grgić stanuje demantiraju da se cijeli incident uopće dogodio.



- Jednostavno zaboravite, ništa se ovdje nije dogodilo. Pustite nas na miru, vi nam samo želite nauditi i nemam vam što reći - kratko je novinarima Jutarnjeg lista poručio jedan od ukućana iz obitelji Vučemilović Grgić.



Većina susjeda s kojima smo pokušali razgovarati doimali su se dosta ustrašeno i nevoljko su pristajali na razgovor. Nitko od njih nije čuo pucnjeve iz kuće Vučemilović Grgić, premda žive u neposrednoj blizini.



- Kad sam se vratila s mise, vidjela sam policijska vozila i Hitnu, no nisam ništa čula niti vidjela. Ne znam što se dogodilo, ali Željko mi je kao sin - rekla je susjeda koja je htjela ostati anonimna.



Vučemilović Grgić bio je osuđen za ubojstvo jednog od osnivača HSP-a Ante Paradžika 21. rujna 1991. godine dok se Paradžik sa svojim vozačem Brankom Perkovićem i kanadskim Hrvatom Ivicom Oršanićem vraćao sa stranačkog skupa u Križevcima. Vozili su se u Ladi Nivi, a policajci na blokadnom punktu Jež 2 u Sesvetama dobili su dojavu da će im uskoro prići sumnjiva Lada.



Netko je u vezu ubacio i "Strijeljaj to odmah!". Kad se Lada zaustavila u Zagrebačkoj ulici u Sesvetama, na blokadnom punktu bilo je pet policajaca, među kojima i Vučemilović Grgić. Jedan od njih prišao je vozilu, ali nije zatražio dokumente, nego se udaljio nekoliko koraka, podigao oružje i potegao rafal. Paradžik je smrtno ranjen, Perković ranjen, a Oršanić je bio neozlijeđen.



Policajci su osuđeni 1993. godine, a Vučemilović Grgić je kažnjen sa sedam godina zatvora. Vrhovni sud je 1994. optuženicima preinačio kaznu, smanjivši je Vučemiloviću Grgiću za godinu dana. No, on je već 1995. godine pušten iz zatvora jer ih je sve pomilovao predsjednik Franjo Tuđman. Nakon pomilovanja vraćen je na posao, i to na mjesto dežurnog policajca u kriminalističkim evidencijama. Potom je radio u OKC-u PU zagrebačke gdje je premješten prije 2000. Neslužbeno doznajemo da je Vučemilović Grgić trenutno zaposlen u Jedinici za zadržavanje i prepratu PUZ-a.



Osim toga, Vučemilović Grgić je član Udruge Prvi hrvatski redarstvenik i kao dio tročlanog izaslanstva te Udruge 2005. ga je primio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.



Policija protiv svog kolege nije podnijela kaznenu prijavu, no u tijeku je prekršajna obrada zbog sumnje na obiteljsko nasilje. Pokrenut je i stegovni postupak.






Dušan Miljuš;Goran Milaković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:56