Policija oduzimala indekse na Prometu

ZAGREB - Najmanje 20 policijskih inspektora u civilu i u uniformama došlo je na Prometni fakultet u sklopu velike istrage o korupciji na fakultetima.



Inspektori od najranijih jutarnjih sati češljaju kabinete, a posebno ih je zanimao dekanat, tj. ured vršitelja dužnosti dekana Zvonka Kavrana. Inspektori su upali i na upis ocjena kod profesora Veselka Protege, zbog čega je upis odgođen, a studenti su predali indekse policiji. Policija je ušla i u kabinete profesorica Jasne Jurum Kipke i Sanje Steiner.







Inspektori su još u zgradi, u koju stalno dolaze novi policajci. Neka predavanja su odgođena ili kasne. Oko 10 sati na ulaz u zgradu fakulteta postavljeni su zaštitari Ippon Securityja, koji su isprva zapriječili ulaz svima, a nakon toga puštaju samo studente s indeksom. Najviše pozornosti policija je posvetila kabinetu profesora Jerka Radoša koji predaje strojarstvo. Policija je više od pola sata fotrografirala kabinet i izuzimala dokumente.



Oba prodekana, Zvonko Kavran i Dragan Badanjak, na službenom su putu, a na fakultet je došao budući dekan Ivan Dadić (na slici lijevo),  koji će dužnost preuzeti 1. listopada.



Dekan: Rade nam velike neugodnosti zbog EU



- Šokiran sam, ne mogu vjerovati da se ovo događa! Sve je puno policije, neugodno smo iznenađeni. Nemam pojma o kojim se profesorima radi i koji su na ispitivanju. Ja nisam bio ispitivan i moja savjest je čista - rekao je budući dekan. Potvrdio je da je znao za dugogodišnju "javnu tajnu" da se ispiti na Prometu mogu kupiti.



- Čini mi se da su to sve samo naklapanja. Mislim da je policija dugo pripremala akciju, a onda upala i napravila nam velike neugodnosti, što će smanjiti produktivnost rada na fakultetu. Ovakva spektakularna akcija napravljena je da bi se Hrvatska pokazala prema Europskoj uniji - rekao je Dadić.



Ipak, ako se pokaže da su profesori bili podmićivani, treba ih procesuirati, izjavio je Dadić. - Kad postanem dekan, takve profesore ćemo sankcionirati i eliminirati. Ali dok se ne pokaže da je to sve točno i dok im se eventualno ne presudi, nemojmo ih osuđivati.



Dadić je dodao da, unatoč policajcima, ispitni rokovi i konzultacije nisu odgođeni, a nije mogao komentirati hoće li ovi događaji utjecati na uspjeh studenata. Rekao je da se nada najboljem.



Prijavi i ti mito na faksu!

Goran Milaković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:41