Policija rastjerala članove Attacka

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.12.2007. u 17:17

ZAGREB - Ilegalni tulum s više od 300 alternativaca poput punkera, rockera i rastafarijanaca koji se održavao u napuštenoj zgradi tvornice Medika u blizini hotela Westin danas oko pola dva ujutro rastjerala je policija, čemu je svjedočila i ekipa Jutarnjeg lista.

Riječ je o pripadnicima udruge za promicanje izvaninstitucionalne kulture Attack koja je okupljanjem htjela upozoriti na to da već četiri godine nema prostor u kojem bi djelovala.

Čim je policija ušla, isključila je razglas, a neki su posjetitelji  sjeli na pod i u početku odbijali izići. No nakon što je policijski zapovjednik zaprijetio oduzimanjem razglasa, počelo je razilažanje koje je trajalo nekoliko sati.

- Policija je reagirala na temelju anonimne dojave građana, nisu upotrebljavana sredstva prislile, a protiv dvoje posjetitelja pokrenuta je prekršajna prijava zbog remećenja javnog reda i mira - doznajemo iz PUZ-a.

Pripadnici Attacka rekli su kako su već duže planirali tulum u napuštenoj tvornici Medike, a održavao se u četiri dvorane u kojima se puštala različita glazba. Okupljanje je počelo oko 21 sat, a sva su četiri "floora" proradila oko 22 sata.

Nakon manje od sat i pol interveniralo je desetak policajaca. Pripadnici Attacka potvrdili su kako nije bilo fizičkih obračuna s policijom.


Podsjetimo, slične je akcije Attack dvaput održao prošli mjesec kada su ušli u gornjogradski klub Lapidarij. Attackova predstavnica za odnose s javnošću, Vanja Ohnec, ističe kako je svim akcijama cilj upozoriti na činjenicu da udruga nema svoj prostor. 

Prošli su tjedan pripadnici Attacka bili i na razgovoru kod pročelnika za kulturu grada Zagreba Duška Ljuštine.

- Poručeno nam je da sami pronađemo neki gradski prostor koji bi nam se mogao ustupiti.

Jučerašnjim smo okupljanjem htjeli poručiti kako smo u napuštenoj tvornici takav prostor i pronašli - rekla je Vanja Ohnec.


M. Brkić-Tot, G. Milaković, I. Krnić

Izdvajamo