Policija traži misterioznu snimku Chicove oporuke

OSIJEK - Telefoni su Chicovu prijatelju, Mađaru B. N. zvonili cijelu subotu. Vijest da postoji misteriozna snimka koja bi navodno mogla donekle rasvijetliti nedavne tragične događaje u Boliviji, u kojima je ubijen i dragovoljac Domovinskog rata u Hrvatskoj Jorge Eduardo Rozsa Flores zvani Chico, pobudila je veliko zanimanje.



Više iz
rubrike
VIJESTI


- Chico nije bio terorist. Imao je veze s određenim konfliktom u Boliviji, ali ne kao terorist. Nadam se da će Chicov film to i rasvijetliti - kaže B. N. No sadržaj snimke zasad je strogo čuvana tajna u krugu pokojnikovih najbližih prijatelja, a koja bi svjetlo dana trebala ugledati sutra u 21.10 sati na prvom programu mađarske televizije.



‘Nisu mogli dobiti nalog’



Nikakve detalje o svojevrsnoj Chicovoj oporuci oni koji su s njome upoznati ne žele otkriti. Film, koji traje 30 do 40 minuta, kako nam kaže B. N., snimljen je prošle jeseni u Mađarskoj, neposredno prije Chicova odlaska u Boliviju. U njemu Chico objašnjava razloge svoga puta u rodnu zemlju, a prijatelju i mađarskom režiseru i novinaru Andreasu Kepesu, kako neslužbeno doznajemo, predao je snimku uz riječi: “Objavi je jedino ako mi se nešto loše dogodi”. Da ima snimku, obznanio je na istoj toj televiziji u petak u emisiji u povodu ubojstava u Boliviji. Novinaru Kepesu mađarska je policija, kako tvrdi naš sugovornik, u subotu satima pretresala stan.



Na vrata Kepesova stana u Budimpešti pokucali su oko 17 sati, a kada smo se u subotu posljednji put oko ponoći telefonski čuli s B. N., tvrdio nam je da Kepes nije raspoložen za razgovor jer pretraga njegova stana još traje.



‘Htjeli smo ga mi pokopati’



Naš mađarski izvor vjeruje da policija nije mogla dobiti nalog za pretragu stana u subotu popodne pa su, pretpostavlja, kao ulaznicu mogli upotrijebiti sumnju u nezakonito držanje oružja.



- I ja očekujem policiju svakoga trenutka - rekao nam je. Koliko zna, policija bi mogla zaplijeniti tajanstvenu snimku, ako je pronađe i ako procijeni da je od velike važnosti za istragu.



B. N. je bio među prijateljima koji su pokušali diplomatskim putem ishoditi da Chicov pokop bude u Laslovu.





PORT OF SPAIN - Bolivijski predsjednik Evo Moralesoštro je odbacio insinuacije nekih medija da je njegova vlada inscenirala pokušaj atentata na njega u petak. - To je bio stvarni napad - ustvrdio je na konferenciji za novinare tijekom summita dviju Amerika u Trinidadu.



- Irci, Hrvati i Mađari urotili su se s Bolivijcima. Sada mi istražujemo odakle je zapravo stigao novac za ovu akciju. Želio bih i da predsjednik Obamaosudi ovaj pokušaj - izjavio je.



U izjavi za Jutarnji list predsjednik Republike Gvajane Bharrat Jagdeorekao je da je američki predsjednik Barack Obama nastupio na summitu s prosvijećenog stajališta, za razliku od svojih prethodnika. - Komunikacij predsednika Chaveza, Obame i Moralesa bila je veoma srdačna - istaknuo je i napomenuo kako je Obama, nakon što je Morales govorio o pokušaju atentata na sebe, upozorio:



- Uvjeravam vas da to nije politika moje vlade. Mario Francisco Tadici Elod Toasoprebačeni su jučer u strogo čuvani zatvor Chonchocoro u La Pazu. Jasmina Ryan

Morales: Istražujemo odakle novac za urotu, neka reagira i Obama





Suzana Lepan/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:40