Policija upala u prostorije 'Makarske kronike'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.06.2008. u 10:21

MAKARSKA - Punih sat i pol trojica policajaca u ponedjeljak su, točno u vrijeme zaključenja najnovijeg broja tjednika “Makarska kronika”, pokušavali od uredništva ishoditi podatke administratora o IP adresi s koje je na webu lista prije tri tjedna upućen uvredljivi komentar na račun gradske vlasti, piše Slobodna Dalmacija.

Policijski posjet Kronici koju su urednici i novinari, unatoč zastoju od sat i pol uspjeli zaključiti, potvrdio nam je glavni urednik Anđelko Erceg (na slici), od kojeg smo doznali da je sudski nalog u Splitu izdan oko 12 sati. U rekordnom roku uslijedio je potom i dolazak policajaca, koji su svoj posjet pravdali nalogom izdanim na temelju prijave Gradskog poglavarstva.

- Nakon što su u redakciju Kronike oko 15.30 sati došla dvojica policajaca iz Splita i jedan iz Makarske tražeći da im damo te podatke, kazao sam da smo upravo u 'deadlineu’ i da ne možemo odmah udovoljiti njihovim zahtjevima te da ih, ako to žele, sami i potraže, no oni nisu pristajali na tu varijantu. U konačnici im nismo izašli u susret - ispričao je Anđelko Erceg, te pojasnio kako je njihovo odbijanje pružanja tih podataka policajcima u vrijeme zaključenja lista i svojevrsni prosvjed zbog tretiranja napadnutih novinara.

Erceg je kao posljednji slučaj neotkrivanja nepoznatog nasilnika koji je teško ozlijedio Dušana Miljuša usporedio s vlastitim primjerom. Iako ga je prije pune dvije i pol godine u jednom makarskom restoranu napao i izudarao bivši sudac, a sadašnji savjetnik zagrebačkog poduzetnika Blaža Petrovića Predrag Trutin, još uvijek ni jedno sudsko ročiše nije održano.

- Čudimo se kako policija reagira kad je napadač nepoznat, a s druge strane, očito je da pravne institucije ništa ne poduzimaju ni u slučajevima kad je nedvojbeno tko je nasilnik - kazao nam je glavni urednik Makarske kronike.

Naime, Prekršajni sud Trutina je tada osudio zbog napada na Ercega, no na Općinskom sudu u Splitu stvar se još nije makla s mrtve točke. Očevici tog napada tada su izjavili kako bi Trutin zasigurno Ercega ubio, da se nije umiješao konobar i zaustavio podivljalog pravnika. Nakon prijave poglavarstva, policija je zato hitro reagirala, unatoč molbi da zbog zaključenja broja dođu drugi dan. I glavni urednik “Makarske kronike” na primjeru lokalnog vodstva potvrdio je da policija vrlo žurno postupa kad je u pitanju intervencija “na štetu” novinara.

U Makarskoj je javna tajna da je primjerice, načelnik postaje Vlade Perkušić u jednom sporu s Kronikom ponudio “nagodbu” tešku 125 tisuća kuna. Nakon što je Kronika njegovu ponudu i objavila, novinari i urednici nezavisnog tjednika, osim što od samog pokretanja lista uživaju nemilost gradske vlasti, očito su dospjeli i na “crnu listu” lokalne policije, javlja Slobodna.

Mail: Padat će glave u poglavarstvu

Nakon što je Makarska kronika 20. svibnja na web stranici objavila tekst “Makarani više neće moći šetnicom do Krvavice”, u kojem stoji da je Gradsko poglavarstvo odlučilo pomaknuti šetnicu na pomorsko dobro u korist investitora Marinka Sulića, pojavio se komentar u kojem stoji “bit će prosvjeda, padat će glave u Gradskom poglavarstvu samo ako ovo prođe, u šta iskreno ne vjerujem. .pa ljudi žive od plaža, to je naša nafta...”. Komentar je izazvao neviđen strah u Poglavarstvu, pa je podnesena kaznena prijava zbog prijetnje. Temeljem prijave, izdan je sudski nalog s kojim je policija došla u Kroniku.


Izdvajamo