Potpaljivači izazvali stotine požara u Sisačkoj županiji

SISAK - Osim u Dalmaciji, posljednjih dana požari bukte i po Sisačko-moslavačkoj županiji, a statistike pokazuju kako se u prvih sedam mjeseci dogodilo 56 posto više požara nego u istom razdoblju lani. Uzrok požara, a najveći broj njih dogodio se tijekom prošlog mjeseca, uglavnom je ljudska nepažnja.



- Na području Policijske uprave sisačko-moslavačke tijekom prvih sedam mjeseci dogodilo se 298 požara. Najviše požara, njih 198, dogodilo se na otvorenom prostoru, 86 na građevinama, a 14 na drugim mjestima.



U odnosu na isto razdoblje lani, kada je evidentiran 191 požar, njihov broj povećan je za 56 posto. Samo je tijekom srpnja ove godine zabilježeno 155 požara, a većina ih je izazvana ljudskom nepažnjom - pojašnjava zamjenik načelnika Ivica Solomun.



Kako do požara najčešće dolazi prilikom spaljivanja korova na poljoprivrdenim površinama, u policiji upozoravaju kako se mjesta spaljivanja moraju obavezno nadgledati. Ukoliko ih se pak ostavi bez nadzora, u akciju stupaju vatrogasci.



- Iako nam je dio vatrogasaca, uglavnom članovi DVD-a, na gašenju požara u Dalmaciji, u županiji je ostalo dovoljno vatrogasaca da uspiju sve riješiti. Prošla dva tjedna, dok je bila velika suša, imali smo po 20 požara dnevno i bilo je dovoljno ekipa da se brzo riješi. Nismo trebali tražiti pomoć sa strane.



Vatrogasci općine i gradova sami su rješavali svoje požare, samo jedan put vatrogasci iz Petrinje išli na ispomoć kod Gvozda - priča glavni županijski vatrogasac Mijo Brlečić. Dodaje da stanovnici županije ne trabaju strahovati da je njihova zaštita manja jer je dio njihovih kolega na ispomoći kod Sukošana, Korčule i Dugog otoka. - Imamo dovoljno opreme, ali najvažnije je da imamo dovoljno ljudi za gašenje vatre - zaključuje Brlečić.



Gradonačelnik Siska Dinko Pintarić uručio je danas novo vatrogasno vozilo članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gušće vrijedno 243 tisuće kuna. Sljedeće godine ovo društvo slavi sto godina svoga postojanja, pa je ovo vozilo i poklon za njegovih 160 članova.

Pintarić uručio novo vozilo



K. Djetelić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:10