Potvrđena presuda: Petraču šest godina

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.12.2006. u 10:24

ZAGREB - Današnjom presudom zagrebačkog Županijskog suda Hrvoju Petraču potvrđena  je prijašnja kazna od šest godina zatvora. Drugooptuženi Ivica Mateković dobio je sedam godina, a ostala četvorica optuženih za otmicu maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca prošla su s dvostruko manjim kaznama.

Prvooptuženi Ivan Mateković dobio je jedinstvenu kaznu od sedam  godina zatvora za otmicu Zagorčeva sina, koju je i priznao, te  organiziranje kriminalne skupine koja je trebala oteti djecu imućnih  obitelji Todorić, Šelendić i Deženić. Pripadnicima te skupine Siniši Ježoviti i Stevi Smrčeku izrečena je kazna od tri godine i tri mjeseca, a Marinku Gošuljeviću jedinstvena kazna od tri i pol godine. Libero Mateković je za sudjelovanje u otmici Zagorčeva sina dobio  godinu dana zatvora i on izlazi iz pritvora.

PETRAČ I MATEKOVIĆ ŽALIT ĆE SE NA PRESUDU, USKOK ZADOVOLJAN

Nakon što je sudac Ivan Turudić objavio presudu, pitao je sve osuđenike jesu li je razumjeli, na što je Petrač nekoliko puta rekao da nije. Na upit suca zašto nije, ustao je i rekao: "Zato jer je ovo suđenje bilo farsa, ništa mi nije dokazano, ovo je katastrofa." Sudac mu je zatim dopustio da pročita još jednu rečenicu, a Petrač je otvorio bilježnicu i ponovno citirao Bibliju, ovaj put 58. psalam koji kaže "Zar doista krojite pravdu vi moćnici..."

 Ovo suđenje je farsa, ništa mi nije dokazano, ovo je katastrofa, komentirao je Petrač presudu

Sudac Tudurić zatim je počeo obrazlagati presudu ustvrdivši kako je dokazano da su počinili otmicu malodobnoga Tomislava Zagorca. Osvrnuo se i na tvrdnje da je ovaj postupak dio tzv. "akcijskog plana" prema kojem je Hrvoje Petrač spona između hrvatske i srbijanske mafije, rekavši da ništa od toga nije istina i nema veze s ovim postupkom. Tijekom izlaganja presude nekolicina prisutnih, među kojima su bili i Petračeva supruga i obitelj, napustila je sudnicu.

Ponovljeno suđenje Hrvoju Petraču i Ivanu Matekoviću te još četvorici optuženih za otmicu maloljetnoga sina generala Vladimira Zagorca završeno je 15. prosinca na zagrebačkome Županijskom sudu prijedlogom obrane da se Petrača oslobodi jer mu nije dokazana krivnja. Osim toga, Petračev odvjetnik Ante Nobilo zatražio je da se prijašnja presuda, kojom je u odsutnosti osuđen na šest godina zatvora, stavi izvan snage. U obrani je Nobilo istaknuo da su glavni Petračevi problemi slika koja je stvorena u medijima, a prema kojoj je on navodni šef hrvatske mafije i jedan od glavnih pomagača generala Gotovine.

Hrvoje Petrač i Ivan Mateković će pravomoćnost presude čekati u pritvoru jer je on obavezan za osuđenike koji su kažnjeni s više od pet godina zatvora.


- Znam svaki vaš korak još na prvom suđenju. Kako ste, gdje i s kim razgovarali, s kim ste se sastajali sve do Vrhovnog suda. Već moj ulaz ovdje... ja sam već bio osuđen. Kadija te tuži, kadija ti sudi... Niste mi uopće trebali opet suditi - govorio je Hrvoje Petrač dok ga je sudac Turudić pokušavao prekinuti. Ostali optuženi za otmicu mirno su u sudnici saslušali presudu koju im je izrekao sudac Turudić.

Petrač: Znam svaki vaš korak

Nakon što je sucu odgovorio da presudu nije razumio ni na koji način, Hrvoje Petrač je danas u sudnici tražio da pročita jednu rečenicu, a radilo se o drugom i trećem stihu 58. psalma iz Biblije. - Zar doista krojite pravdu, vi moć, zar sudite pravo, sinovi ljudski? Ne, već bezakonje smišljeno činite, po zemlji vam ruke dijele nepravde - citirao je Petrač. Nakon usmenog obrazloženja suca Turudića Petrač je postao još konkretniji izvrano mu se obrativši.


Sudac Ivan Turudić izjavio je na izlasku sa suda da je Petračeve riječi doživio kao prijetnju. - Shvatio sam to kao neizravnu prijetnju, ali mi ne pada na pamet poduzimati bilo što u smislu podnošenja kaznene prijave ili slično.

Ovo nije nikakva novost jer to traje već nekoliko godina. I ranije su izjavljivali da znaju s kim se više ne družim pa mogu zaključiti da me prate - rekao je sudac Turudić. On je već nakon objave prve  nepravomoćne presude dobio policijsku zaštitu, a dodijeljena mu je i tijekom ovog postupka nakon što su se u sudnici u publici počele pojavljivati osobe koje se povezuju s vrhom krim-miljea.

- Upotrijebit ću jednu haašku sintagmu i reći da nije bilo više linija zapovijedanja u izvršenju ove otmice, nego samo jedna koja je išla do vas. Nije se radilo o zločestim dečkima koji su upotrijebili vaše ime. Nikome ne bi palo na pamet dirati Tomislava da nije bilo vas.

Meni ostaje misterij zašto ste to učinili. Siguran sam da jeste i smatram da postoje i drugi razlozi osim same otkupnine, ali ih nismo mogli utvrditi - rekao je jučer sudac Turudić Hrvoju Petraču. Dodao je kako osobno smatra da su se on i Mateković tijekom bijega sastali jer su iznijeli potpuno usklađene obrane, do najsitnijeg detalja.

Turudić: Riječi Hrvoja Petrača doživio sam kao neizravnu prijetnjuDušan Miljuš;Željko Petrušić,B.S.;D.A.

Izdvajamo