Prates pušten da se brani sa slobode

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.05.2006. u 17:28

MÜNCHEN - Odlukom Visokog zemaljskog suda u Münchenu danas je Krunoslav Prates, optužen za pomoć pri ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj, pušten da se brani sa slobode, a suđenje je odgođeno do daljnjega.

Upravo ta neizvjesnost oko daljenjeg tijeka postupka, jer se planira saslušati bivše "udbaše" Josipa Perkovića, Branka Traživuka i Ivana Lasića, čiji je dolazak na sud u Njemačku više nego upitan, nagnao je sudsko vijeće da u ovoj fazi suđenja puste Pratesa iz pritvora. Dulji boravak Pratesa iza rešetaka njemački je sud ocijenio neopravdanim.

Neki smatraju da je ta odluka odraz stava suda da Prates nije imao veliku ulogu u Đurekovićevoj likvidaciji, dok je drugi tumače kao najavu oslobađajuće presude. Sud će pokušati iskoristiti sve mogućnosti kako bi dobili Udbin dosje Dunav.

Njemački tužitelji izjavili su da su jako nezadovoljni suradnjom s pravosudnim organima u Hrvatskoj. Kap koja je prelila čašu bila je zavrzlama oko svjedočenja agenta POA-e Tomislava Miličića. Njemački odvjetnik Krunoslava Pratesa sudskom vijeću je rekao da se Josip Perković neće uskoro pojaviti na sudu jer je "završio u bolnici".    (Ž. P.)

Izdvajamo