PIŠE JANUSZ BUGAJSKI

PRED NAMA JE UTORAK KOJI OBEĆAVA VIŠE DRAME NEGO DODJELA OSCARA Ključni dan neizvjesne i sve opakije američke izborne utrke

 Reuters

“Super utorak” je prvi veliki datum u kalendaru za predsjedničke izbore u SAD-u. Do kraja ožujka većina saveznih država i prekomorskih teritorija obavit će svoj izbor te proces predizbora završava u lipnju, nakon čega slijede demokratska i republikanska konvencija kada će vodeći kandidati službeno prihvatiti nominaciju. Ključno je pitanje koji će kandidat na predizborima osvojiti najveći broj delegata koji će ga/ju predstavljati na konvenciji. Dok većina država delegate dodjeljuje proporcionalno, neke su prihvatile model “pobjednik uzima sve” koji favorizira pobjednika. “Super utorak” uklanja slabije kandidate i puno jasnije ocrtava tko će ostati u borbi za predsjednika.

Na demokratskoj strani čini se da je nominacija Hillary Clinton formalnost ako njezin jedini rival, samoimenovani “demokratski socijalist” Bernie Sanders, ne uspije izvesti čudesan preokret u nekoliko država. No, Sanders će nastaviti kampanju jer je osvojio podršku mnogo mladih ljudi koji su frustrirani ekonomskim uvjetima i demokratskim establishmentom.

Kad je riječ o republikancima, “super utorak” će biti krvava borba između vodećega Donalda Trumpa i njegova dva ključna rivala: senatora Marca Rubija i Teda Cruza. Republikanska je utrka postala opaka nakon nacionalne debate prije nekoliko dana kad su sva tri kandidata dijelili osobne uvrede jedan drugome i dovodili u pitanje karakter i iskustvo konkurenata. Trump se, kao i Sanders, obraća glasačima koji se osjećaju frustrirani politikom u Washingtonu te predlaže populističke i protekcionističke solucije za ekonomske probleme nacije. Republikansko vodstvo se boji da milijarder Trump ima slabe šanse pobijediti na općim izborima jer su njegovi napadi na različite skupine polarizirali glasače čak i unutar Republikanske stranke pa niti jedan umjereni ili demokratski birač neće glasati za njega.

Mnogi republikanci čak ističu da će se suzdržati od glasanja ako on bude stranački kandidat. U ovako burnom kontekstu “super utorak” obećava više drame nego dodjela Oscara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:55