Predvidio je Sveti gral fizike

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 09.04.2008. u 08:09

Ako znanstvenici u CERN-u otkriju Božju česticu, bit će to veliki trijumf moderne fizike. No, jedan škotski umirovljenik bit će posebno ushićen. - Ako se to dogodi, otvorit ću bocu šampanjca. Ako česticu ne nađu, bit ću vrlo, vrlo zbunjen jer, ako nije tamo, neću više razumjeti ono što sam mislio da razumijem - izjavio je Peter Higgs (79).

Upravo je  taj profesor emeritus na Sveučilištu Edinburgh prije 44 godine teorijski predvidio famoznu česticu, ključ za razumijevanje mase, a koja je po njemu nazvana Higgsov bozon.   

U srednjoj školi najviše je volio matematiku, a naposljetku je diplomirao fiziku na londonskom King’s Collegeu. U ranim tridesetim godinama života preselio se u Edinburgh i na tamošnjem se sveučilištu počeo baviti fizikom elementarnih čestica. Najviše ga je intrigiralo jedno od najfundamentalnih znanstvenih pitanja: koje je porijeklo mase.

U ljeto 1964. u dva je znanstvena rada predložio elegantni mehanizam prema kojem je ključ za objašnjenje porijekla mase jedna čestica. U njegovu čast fizičari su je nazvali Higgsov bozon.

Potraga za Higgsovim bozon postala je tijekom proteklih desetljeća Sveti gral fizike, a famoznu je česticu zbog njezine neuhvatljivosti nobelovac Leon Lederman, napola u šali, nazvao Božjom česticom. Taj efektni naziv zaživio je u javnosti, no mnogima se fizičarima, uključujući i Higgsa, to nije svidjelo. - Ja sam ateist, no imam osjećaj da bi igranje s imenima kao što je ovo nepotrebno moglo uvrijediti ljude koji su religiozni - izjavio je Peter Higgs za Guardian.

Protekloga vikenda Higgs, koji će krajem svibnja proslaviti 80. rođendan, boravio je CERN-u (Europski centar za nuklearna istraživanja kod Ženeve). Ako Higgsov bozon postoji, bit će stvoren tijekom sudara u LHC-u, a raspast će se na takav način da će ga divovski uređaji CMS i ATLAS moći detektirati. Bude li neuhvatljiva čestica otkrivena, za Petera Higgsa praktički je rezervirana Nobelova nagrada za fiziku.

Tanja Rudež

Izdvajamo