Premijer Sanader: Za dom spremni nije domoljublje

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 08.01.2009. u 13:46

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader osudio je danas korištenje ustaškog pozdrava dijela navijača na utakmicama.

- Poklič ‘Za dom spremni’ nije domoljubni poklič. On je to nekada bio, dok Pavelićev režim nije počeo ubijati ljude druge rase, nacionalnosti i vjere, pa čak i iste nacionalnosti. Pod tim pokličem su ubijani ljudi.

Mi u Hrvatskoj želimo razvijati duh suradnje i tolerancije - poručio je Sanader na današnjoj sjednici Vlade, s koje su u saborsku proceduru poslane izmjene i dopune Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Dodao je i kako mlade ljude o tome treba educirati, jer “mnogi ni ne znaju što znači taj pozdrav”.

Veće novčane kazne

Novim se zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima dodatno pooštravaju mjere protiv huligana. Tako se, primjerice, za počinitelje težih prekršaja na utakmicama predviđa obveza boravka u policijskim postajama dva sata prije utakmice, tijekom i dva sata poslije utakmice. Nastoji im se onemogućiti i odlazak na utakmice u inozemstvo, i to polaganjem putovnice. Za lakše prijestupnike predviđa se javljanje policiji pola sata prije početka natjecanja, te dva sata nakon toga. Planira se i povećanje novčanih kazni.

Prijavljeno 4217 navijača

Prema riječima potpredsjednice Vlade Đurđe Adlešič, hrvatski su klubovi zbog huliganskih ispada do sada platili kazne od 750.000 eura, u što nije uključena i posljednja kazna od 200.000 eura. Ukupan iznos kazni za hrvatske klubove i reprezentacije doseže dva milijuna eura. Policija je zbog ponašanja prekršajno prijavila 4217 osoba.

Budući da 12. siječnja počinje slanje obavijesti građanima o osobnom identifikacijskom broju (OIB), ministar financija Ivan Šuker podijelio je na današnjoj sjednici Sanaderu i ostalim članovima Vlade obavijesti o OIB-u.


Osiguran novac za plaće i mirovine

Ministarstvo financija osiguralo je sredstva za isplatu plaća i mirovina za prosinac, kao i glavarina liječnicima u ukupnom iznosu od 5,5 milijardi kuna. Svi državni službenici i namještenici će do 14.1. dobiti plaće pri čemu je posljednja na popisu visoka naobrazba. Najveći iznos mirovina, više od 2,3 milijarde kuna, bit će uplaćen sutra.

Odluka o produljenju školskih praznika u subotu

U subotu će Ministarstvo obrazovanja donijeti konačnu odluku hoće li se produljiti školski praznici, rekao je premijer Sanader. Za sada, dakle, ostaje varijanta da škole počinju s radom u ponedjeljak. Odluka o evenutalnom produljenju školskih praznika za tjedan dana ovisit će o opskrbi Hrvatske plinom.


Adriano Milovan

Izdvajamo