Preminuli i gasitelji Ševerdija i Knežević; uhićen zapovjednik Dražen Slavica

ZAGREB - I posljednja dvojica opečenih vatrogasaca Marinko Knežević i Karlo Ševerdija, koji su se liječili u Zagrebu, u KB-u Dubrava i Klinici za traumatologiju, umrli su zbog multiorganskog zatajenja kao posljedice opeklina koje su zahvatile veliku površinu tijela te dišne putove. Jučer je u KB-u Dubrava preminuo i 19-godišnji Josip Lučić.



Slavica nakon uhićenja i smijenjen



Ostavku dao i zapovjednik DVD-a Tisnog



Otkrilo se i da je Karlo Ševerdija imao 17 i pol godina, a ne 19 kako se do sada pisalo, pa ni on nije smio biti u helikopteru koji se spustio na Kornat.  Ravnatelj KB-a Dubrava prof. dr. Milan Kujundžić istaknuo je da su liječnici od prvog dana znali da su šanse za preživljavanje pacijenata malene.



Ništa nije moglo spriječiti višestruko zatajenje organa koje je kod Josipa Lučića nastupilo prije jer je bio više opečen, a zatim i kod Marinka Kneževića koji je umro nekoliko sati poslije



dr. Kujundžić

- Samo ako se dogodi čudo, moguć je spas pacijenata s takvim strašnim opeklinama po cijelom tijelu, kojima su još stradali i dišni putovi - kaže Kujundžić. Dodao je da su liječnici pokušali sve da spase pacijente te da je sve rađeno prema načelima suvremene medicine, ali prije četiri dana najprije su počela zatajivati pluća, zatim i bubrezi pa su vatrogasci bili priključeni na umjetni bubreg.



- No ništa nije moglo spriječiti višestruko zatajenje organa koje je kod Josipa Lučića nastupilo prije jer je bio više opečen, a zatim i kod Marinka Kneževića koji je umro nekoliko sati poslije - kaže prof. dr. Kujundžić.



Ni stanje jedine dvojice živih mladića, 23-godišnjeg Frane Lučića i 22-godišnjeg Ante Juričeva Mikulina, za čiji se život u splitskom KB-u liječnici bore iz sata u sat, ne daje nade za optimizam.



Iako ni o kakvim prognozama liječnički tim na čelu s dr. Antom Ujevićem i dr. Ivanom Utrobičićem ne želi govoriti, ono što je jasno - poboljšanja nema.  Čak i kod Frane Lučića koji je još u srijedu, iako u teškom stanju s potpunom amnezijom, bio stabilan, pa i pri svijesti, već u večernjim satima došlo je do zatajenja funkcije pluća.  - Za njega diše respirator i u stanju je umjetne kome - izjavio je u splitskom KB-u dr. Ujević s jedinice intenzivnog liječenja. 



Zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Dražen Slavica uhićen je jutros zbog sumnje da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, doznaje se u Ravnateljstvu policije. Slavicu je šibenska policija uhitila jutros oko 10 sati, nakon čega je odveden na kriminalističku obradu povezanu sa stradavanjem vatrogasaca na Kornatima.



U Šibeniku uhićen Dražen Slavica



Pogoršano stanje Frane Lučića

Zdravstveno stanje vatrogasaca ozlijeđenih u požaru na Kornatu, Ante Juričeva Mikulina i Frane Lučića, koji se liječe u splitskoj Kliničkoj bolnici, i dalje je teško te su životno ugroženi, ali su stabilno, izvijestili su liječnici na redovitoj konferenciji za novinare.



Frani Lučiću sinoć se pogoršala funkcija pluća, zbog čega je spojen na respirator i kontrolirano se ventilira uz mjere intezivnog liječenja, te je životno ugrožen, kazao je voditelj Odjela intezivnog liječenja dr. Ante Ujević. Stanje Ante Juričeva Mikulina nepromijenjeno je u odnosu na protekla 24 sata, pod tretmanom je intenzivnog liječenja i također je životno ugrožen, zaključio je dr. Ujević.



Voditelj Odjela plastične kirurgije splitske bolnice dr. Ivan Utrobičić izvijestio je kako je Juričev Mikulin jutros podvrgnut operativnom zahvatu odstranjivanja nekrotičnog tkiva s lijeve ruke i desne natkoljenice, a ta su područja prekrivena umjetnom kožom koja je jutros stigla iz Zagreba.



Uklonjeno mu je oko 45% izgorenog tkiva s cijele tjelesne površine, dakle više od dvije trećine, rekao je. Ako njegovo stanje to dopusti, danas će tom zahvatu biti podvrgnut i Frane Lučić kojemu je proteklih dana uklonjeno oko četiri petine izgorenog tkiva. (Hina)

Frane Lučić





Tragediju na otoku Kornatu istražit će i radna skupina sastavljena od 20-ak stručnjaka iz raznih područja, predvođena ravnateljem Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja Brankom Smrekarom, doznaje se u MUP-u. (Foto FaH)



Interdisciplinarna stručna skupina osnovana je odlukom ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, a zadaća joj je utvrditi okolnosti požara i stradavanja vatrogasaca na otoku Kornat, nakon čega će o svemu podnijeti izvješće Vijeću za nacionalnu sigurnost. Sjednica tog vijeća sazvana je za idući tjedan.



Uz voditelja Branka Smrekara u radnoj skupini je još 20 stručnjaka iz Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb, Zavoda za sudsku medicinu KBC Firule Split, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Zavoda za vatrootpornost tkanine zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Ministarstva obrane i Visoke škole za sigurnost.



U skupinu su uključeni i predstavnici Ravnateljstva policije, Inspekcije za zaštitu od požara i vatrogastva, Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" te stručnjak za telekomunikacije. U MUP-u kažu da voditelj skupine može u rad uključiti i druge stručnjake ako se za to ukaže potreba.



Prilikom gašenja požara na Kornatu 30. kolovoza poginula su šestorica vatrogasaca, od posljedica opeklina naknadno su preminula još petorica, a dvojica u bolnici u Splitu su u vrlo teškom stanju. (Hina) 
Tragediju na Kornatu istraživat će i interdisciplinarna stručna skupina



G. Jureško;M. Rajčić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:01