Preminuo Ivica Račan

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 29.04.2007. u 08:57

ZAGREB - Nakon kratke i teške bolesti noćas je u 3.05 sati u KBC Zagreb umro Ivica Račan, bivši hrvatski premijer i donedavni predsjednik SDP-a. Račan je umro u snu, a uz njegovo je uzglavlje i u tom trenutku bila supruga Dijana Pleština, kao i od prvoga dana kad se 31. siječnja zbog zloćudne bolesti Račan povukao na lijećenje.

Vlada Republike Hrvatske zbog Račanove će smrti proglasiti Dan žalosti. Mjesto i vrijeme pokopa Ivice Račana ostat će tajna za sve osim najužeg kruga obitelji i prijatelja.

SDP i obitelj Ivice Račana mole sve da umjesto cvijeća i vijenaca uplate prilog na žiro-račun Zaklade Ana Rukavina 2340009-1110261855.
SUĆUT PREDSJEDNIKA MESIĆA ČLANOVIMA SDP-a

SUĆUT VLADE RH OBITELJI, SURADNICIMA I PRIJATELJIMA IVICE RAČANA

VESNA PUSIĆ: KRAJ JEDNE POLITIČKE ERE

ŠEKS: SMRĆU IVICE RAČANA HRVATSKA OSIROMAŠENA

SANADER: RAČAN JEDAN OD AKTERA SUVREMENE HRVATSKE POVIJESTI

AGENCIJE: JEDNA OD KLJUČNIH OSOBA NEDAVNE HRVATSKE POVIJESTI

IZJAVA LIJEČNIČKOG KONZILIJA IVICE RAČANA

FOTOGALERIJA: Račan - od mladih dana do danas

"SDP i Hrvatska ostali su bez čovjeka koji je neizbrisivo obilježio naše živote i povijes
Komemorativni skup u povodu smrti Ivice Račana održat će se u srijedu, 2. svibnja u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski". U SDP-u ističu da će posljednji ispraćaj i pokop Ivice Račana, prema njegovoj želji, biti samo za krug obitelji i najbližih prijatelja, pa stoga njihov datum i vrijeme stranka neće objaviti. SDP moli medije da poštuju tu Račanovu želju
t ove zemlje. Život mu je do kraja bio ispunjen borbom za političke ciljeve koji u svom središtu imaju čovjeka, njegovu sreću i blagostanje. Ivica Račan je bio jedan od najutjecajnijih hrvatskih političara čija je zasluga u transformaciji Hrvatske u modernu demokraciju nemjerljiva", ističe se u SDP-ovu priopćenju.

SDP podsjeća na Račanovo napuštanje kongresa jugoslavenskih komunista u Beogradu te raspisivanje i organiziranje prvih slobodnih višestranačkih izbora 1990. i osiguravanje mirnog prijenosa vlasti na izbornog pobjednika, čime se, ističe se u priopćenju, omogućilo stvaranje temelja moderne hrvatske demokracije i otvorio put ka hrvatskoj samostalnosti.

Ocjenjuje se i da je Račanova Vlada 2000. do 2003. odlučno otvorila Hrvatsku prema svijetu i povela ju na put prema europskim integracijama. "Bila je to Vlada koja je snažno proširila prostor ljudskih i građanskih prava i demokratskih sloboda", stoji u priopćenju.

Podsjeća se i da je Račan na svim parlamentarnim izborima biran za zastupnika u Hrvatski sabor te da je u ovome mandatu bio i predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom Unijom. SDP ističe da je Račan, kao predsjednik stranke od njezina osnutka, najzaslužniji za stvaranje i stalno jačanje moderne socijaldemokratske misli u Hrvatskoj.

"Istinski privržen demokratskim vrijednostima, Ivica je svojom tolerancijom, svojim uvažavanjem drugoga, bio nedostižan uzor svakome od nas. Smrću Ivice Račana članovi SDP-a gube iskrenog prijatelja i divnog suradnika, vizionara koji je trasirao putove i sigurnom nas rukom vodio kroz sva iskušenja na koja politička stranka nailazi", dodaje se.U središnjici SDP-a na Iblerovu trgu otvorena je knjiga žalosti u koju se prvi upisao SDP-ovac s Trešnjevke Marko Grljušić. "Hvala ti, Ivice, za sve što si učinio za Hrvatsku", upisao je Grljušić. U Knjigu žalosti upisali su se i stranački čelnici, a u redu za upis čekaju mnogobrojni članovi i simpatizeri SDP-a. Osim u stranačkoj središnjici, svi zainteresirani građani u knjige žalosti moći će se upisati i u županijskim i gradskim organizacijama SDP-a. (H)

31. siječnja
- Ivica Račan na konferenciji za novinare obavještava javnost da boluje od tumora u desnom ramenu 
2. veljače
- SDP izvještava javnost da Račan ide na liječenje u München
4. veljače
- Ivica Račan sa suprugom odlazi na liječenje u Gradsku kliniku Bogenhaus u Münchenu
5. veljače
- obavljena biopsija tumora u ramenu, a liječnici kažu da je tumor dublje nego što se očekivalo
8. veljače
- SDP priopćava da je tumor u ramenu metastaza i da je primarni tumor vjerojatno u bubregu
12. veljače
- operacijom su uklonjeni lijevi bubreg, mokraćovod i limfni čvorovi
16. veljače
- Račanu je četverosatnom operacijom uklonjena metastaza iz desnog ramena
22. veljače
- postavljena je konačna dijagnoza prema kojoj Račan boluje od raka bubrega i najavljuje se liječenje tzv. pametnim lijekom, Sutentom, za tjedan dana u Hrvatskoj
10. ožujka
- Račan se vratio u Zagreb
24. ožujka
- Račan je hospitaliziran u KBC-u Rebro, gdje je podvrgnut proceduri gama-nožem, kojom mu je zračena metastaza u području glave
25. ožujka
- Račan je podvrgnut operaciji hematoma u području desnog ramena
2. travnja
- odgođen Račanov izlazak iz bolnice, nastavlja se terapija Sutentom
4. travnja
- otkrivene nove metastaze na mozgu
5. travnja
- u priopćenju SDP-a navodi se da se zdravstveno stanje predsjednika SDP-a Ivice Račana poboljšalo se te da se liječenje nastavlja prema planu
11. travnja
- Ivica Račan u svojoj bolesničkoj sobi na internističkom odjelu zagrebačke bolnice Rebro podnio ostavku na mjesto predsjednika SDP-a i zatražio od stranke da novog lidera izabere na izbornoj konvenciji.
12. travnja
- Zdravstveno stanje Ivice Račana naglo se pogoršalo i ušlo u kritičnu fazu unatoč poduzetim mjerama intenzivnog liječenja. U večernjim satima toga dana iz SDP-a su izvijestili da je Račan u stanju sužene svijesti uz povremena buđenja.
13. travnja
- Unatoč mjerama intenzivnog liječenja kod Ivice Račana nema poboljšanja zdravstvenoga stanja, izvijestio je ured za odnose s javnošću SDP-a i dodao kako je Ivica Račan noć proveo mirno. U poslijepodnevnom priopćenju SDP-a istoga dana navodi se da je zdravstveno stanje Ivice Račana i dalje kritično te da je, zbog općeg stanja organizma te primijenjenih lijekova, došlo do poremećaja svijesti te da od 12. travnja ne komunicira s okolinom.
21. travnja
- Jedan od voditelja liječničkoga tima koji se brine o Ivici Račanu, dr. Mirando Mrsić, izvijestio je o Račanovu zdravstvenom stanju, istaknuvši kako je, unatoč poboljšanju i usporenju napredovanja tumora, njegovo zdravstveno stanje, zbog općega stanja organizma i mogućnosti pojave novih metastaza, i dalje krajnje ozbiljno.

Kronologija:
Ivica Račan, dugogodišnji vođa SDP-a, najjače oporbene stranke, bivši predsjednik hrvatske Vlade i nekadašnji čelnik Saveza komunista Hrvatske, rođen je 24. veljače 1944. u Ebersbachu u Njemačkoj.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1970. godine, a do 1974. radi kao istraživač na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu.

Između 1972. i 1982. član je Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Iduće četiri godine direktor je političke škole u Kumrovcu. Članom Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije Račan je bio u razdoblju od 1986. do 1989., gdje se zajedno sa slovenskim članovima zalagao za politički pluralizam.

U prosincu 1989. izabran je za predsjednika Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, kada je najavio prve višestranačke izbore u Hrvatskoj.

U siječnju 1990. Račan je predvodio hrvatsko izaslanstvo Saveza komunista na 14. kongresu SKJ u Beogradu. Ondje se otvoreno sukobio sa Slobodanom Miloševićem, njegovim ultranacionalistima i dogmatskom većinom, nakon čega je s hrvatskim izaslanstvom te zajedno sa slovenskim izaslanicima napustio Beograd.

Iste 1990. godine Račan organizira prve demokratske izbore u Hrvatskoj i mirno predaje vlast tadašnjem pobjedniku na izborima HDZ-u, nakon čega je kao saborski zastupnik na čelu SDP-a cijelo desetljeće djelovao u oporbi.

Kao zagovornik demokratske struje u bivšem Savezu komunista Hrvatske 1990, reformira i preimenuje stranku u SKH-SDP (Stranku demokratskih promjena). Od sljedeće godine stranka djeluje pod imenom Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP).

Na izborima 1992. i 1995. Račan je ponovno izabran za zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskog sabora. Od 1995. do 1997. nastavlja graditi SDP kao snažnu opoziciju vladajućem HDZ-u.

U kolovozu 1998. Račan je potpisao sporazum s predsjednikom Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Draženom Budišom o suradnji na izborima 2000. Istodobno pridonosi okupljanju i su radnji šest glavnih oporbenih stranaka radi jačanja njihova položaja i razvoja demokracije u Hrvatskoj.

U prosincu 1999. Račan ulazi u izbornu kampanju za Zastupnički dom Sabora s HSLS-om kao koalicijskim partnerom. Početkom siječnja 2000. koalicija SDP-a i HSLS-a na izborima osvaja većinu zastupničkih mjesta u Saboru.

Nakon pobjede na parlamentarnim izborima, 27. siječnja 2000. postaje premijerom hrvatske Vlade, koja popravlja tada narušene odnose Hrvatske s međunarodnom zajednicom. Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2001, kojim se prvi put uspostavljaju ugovorni odnosi Hrvatske i EU-a, predstavlja važan korak na putu Hrvatske prema EU-u.

Za četverogodišnjeg mandata premijera koalicijske Vlade Račan je bio suočen s brojnim kritikama, kako je i sam govorio, i slijeva i zdesna. Tadašnji je rad Vlade bio otežan oporbenim kritikama zbog suradnje s Haškim sudom, ali i lošim unutarkoalicijskim odnosima. Ipak nova vlast pod njegovim vodstvom započinje značajne procese na afirmaciji Hrvatske u Europi, a na domaćem planu više razvojnih i reformskih projekata.

Nakon poraza na izborima u studenome 2003. ostao je predsjednikom SDP-a i zastupnikom u parlamentu.

Na Devetoj konvenciji SDP-a 8. svibnja 2004. ponovno je izabran na čelo stranke. Odlukom Sabora 2005. imenovan je predsjednikom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom Unijom. Ivica Račan podnio je, zbog bolesti, 11. travnja 2007. ostavku na dužnost predsjednika SDP-a. Preminuo je u noći 29. travnja 2007. (H)

Izdvajamo