Preminuo kralj soula James Brown

Legendarni kum soula i dinamični otac repa, funka i disca James Brown, preminuo je rano jutros u bolnici u 73. godini života. Uzrok smrti još nije poznat, no Brown je u bolnicu primljen zbog upale pluća.



Brown je hospitaliziran zbog upale pluća u nedjelju u bolnici Emory Crawford Long Hospital, a izdahnuo je u 1.45 sati ujutro na Božić. Pored njega bio je njegov dugogodišnji prijatelj Charles Bobbit, a obitelj je obaviještena o smrti.



"Ne znamo od čega je točno preminuo," izjavio je Brownovov agent  Frank Copsidas, dok njegov odvjetnik smatra kako su ga posljednjih šest godina turneje iscrpile do kraja. Podsjetimo, James Brown je nedavno bio i u posjetu Hrvatskoj, i to po drugi put, kad je održao izvanredan koncert, po energiji dostojan 20-godišnjaka.



Pjevaču poznatom i pod nadimkom "Mr. Dynamite" pripisuje se uvođenje funka u glavne glazbene tokove te utjecaj na nove genracije crnih glazbenika - rappera i hip-hopera. Uz Elvisa Presleyja, Boba Dylana i još nekolicinu drugih, Brown je bio glazbenik koji je izvršio najveći utjecaj tijekom posljednjih 50 godina.

Imao je više do 119 singlova na top ljestvicama i snimio je preko 50 albuma, 1986. ušao je u Rock and Roll Hall of Fame, a 1992. godine dobio je Grammyja za životno djelo. Njegovi su najveći hitovi "Please, Please, Please", "Papa's Got a Brand New Bag", "I Got You (I Feel Good)", "Get Up (I feel like being a Sex Machine)" and "It's a Man's World."

Hit iz 1985. "Living in America" bio je naslovna tema filma "Rocky IV" i donio mu je cijelu novu generaciju obožavatelja i prvi Grammy.

Brownov hit "Say It Loud (I'm Black nad I'm Proud) postala je himna boraca za građanska prava tijekom 60-ih i tu je pjesmu izveo 1968. godine na inauguraciji Richarda Nixona što mu je zamjerila crna mladež.

Njegov karakterističan ples s brzim pomicanjem stopala inspirirao je Micka Jaggera i Michaela Jacksona, među ostalima.





bs
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:17