Prikazao EU fotografijom 'Ujedinjeni u različitosti'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.03.2007. u 17:39

OPATIJA - Na natječaju koji je Europska Unija raspisala u svim europskim zemljama u povodu 50 godina svoga postojanja treću nagradu za najbolju amatersku fotografiju dobio je Opatijac Petar Kürschner.

Opatijski zaljubljenik u fotografiju nagradu je dobio za fotografiju na temu "Ujedinjeni u različitosti", a primio ju je iz ruku voditelja delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincenta Degera. - Za natječaj sam saznao sasvim slučajno, i to dva dana prije njegova zaključenja, te sam bez razmišljanja poslao nekoliko svojih fotografija za koje sam mislio da bi se mogle svidjeti natječajnoj komisiji - kaže Kürschner.

Međutim, iako kratko prije isteka natječaja, a na njegovo veliko iznenađenje, samo nekoliko dana poslije telefonom iz Zagreba su mu javili da je osvojio treće mjesto za fotografiju koja prikazuje detalj s probe tamnoputog francuskog plesača Josea i riječke glumice Leonore Surian.

Nagrađena fotografija- Radilo se o probi predstave Ivice Buljana 'Marš! Pjesma nad pjesmama', a dvoje umjetnika su zahvaljujući činjenici da imaju drugačiju boju kože svojim plesnim nastupom savršeno dočarali kako bi ljubav trebala ujedinjavati ljude bez obzira na njihove različitosti - objašnjava svoju fotografiju Kürschner.

Ugledno priznanje Kürschner je doživio kao još jedan poticaj za daljnji rad, a čini se da bi uskoro trebao dobiti još jedan, sasvim konkretan poticaj. Naime, kako nam je otkrio, ugledna njemačka agencija Teamwork najavila mu je da želi s njim sklopiti ugovor i objavljivati njegove fotografije s motivima iz Hrvatske.


Mihajlo Pažanin

Izdvajamo