Prka: Vlada zabija glavu u pijesak

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.04.2009. u 08:00

ZAGREB- Jedna banka kao dio sustava koji i u ovo najteže ekonomsko vrijeme ostvaruje enormnu dobit vjerojatno strahuje da se ta dobit, mjerljiva u milijardama kuna, ne smanji za koji postotak, odgovorio je predsjednik saborskog Odbora za financije, HDZ-ovac Goran Marić prvom čovjeku PBZ-a Boži Prki koji ga je nazvao najneinformiranijim čovjekom u državi.

Osim Marića Prka je napao i Vladu zbog pritisaka na smanjenje kamata na kredite. Bankarski sustav i u kriznom razdoblju u prva dva mjeseca ove godine ostvario dobit od 1,1 milijardu kuna.

To je 40 posto više nego u istom razdoblju lani i upućuje na to da banke doista imaju prostora za niže kamatne stope, smatra Marić.

Argumenti i kritike

- Poznata mi je metodologija da se u nedostatku argumenata poseže za uvredema na osobnoj razini  - uzvraća Marić.

Kamate neće padati, a mogu padati jedino ako država osigura ne deficit, nego suficit proračuna od tri posto.

No, naša Vlada i dalje zabija glavu u pijesak i pravi se da se kriza događa nekom drugom, naglasio je Božo Prka na marginama TEB-ove konferencije.Prka se time pridružio Franji Lukoviću, predsjedniku Uprave Zabe, koji je u svojim istupima od početka godine nekoliko puta oštro kritizirao Vladu. Podsjetimo, i Luković je u javnim nastupima jasno rekao da smatra da Vlada preispitivanjem drugog mirovinskog stupa ruši kreditni rejting, a fiskalnim deficitom stvara pritisak na financijsko tržište i povećanje kamata koje će morati rasti.


Zaba govori o rastu kamata od 0,5 do jedan posto tijekom godine dok Prka najavljuje rast od 0,3 do 0,5 posto.

 - Banke su u zadnjih su nekoliko mjeseci financirale državu s dvije milijarde eura, čime su joj omogućile da bezbrižno premosti vrijeme do novog zaduženja - govori Prka.

Udruženi bankari

No, ne treba zabvoraviti da su banke dobro zaradile na poslovima s državom koja je za njih idealni klijent.

Ponovio je poznatu računicu banaka po kojima kamate ne mogu biti manje od devet posto. Vladi zamjera i to što nakon micanja Martine Dalić i Ante Žigmana u Vladi nema nikoga tko se suvislo bavi ekonomijom i nešto zna o njoj.


Država je za banke trenutno idealni klijent bez ikakvog rizika što znači da na njoj ostvaruju čistu zaradu na visokim kamatama. Kako je riječ o klijentu najvišeg rejtinga, banke ne moraju izdvajati nikakve dodatne rezervacije za moguće gubitke od nevraćanja kredita što znači da nemaju dodatne troškove,naglasio je dr. Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta.
  Država za banke idealan klijent


J. Šević, S. Barilar

Izdvajamo