Produljen pritvor za Aung San Suu Kyi za još godinu dana

YANGON - Mianmarska vladajuća hunta je, ignorirajući međunarodne pozive za oslobađanjem čelnice oporbe Aung San Suu Kyi, produljila kućni pritvor za nju za još godinu dana, javljaju agencije pozivajući se na dobro obaviještene izvore.



Vlasti su Suu Kyi obavijestile o produljenju pritvora u petak navečer.



U nedjelju će se napuniti četiri godine otkako je Suu Kyi u pritvoru. Dobitnica Nobelove nagrade za mir provela je gotovo 12 od ukupno proteklih 17 godina u kućnom pritvoru na svom obiteljskom imanju u Yangoonu.



Produljivanje pritvora otvoreno je ignoriranje poziva i napora međunarodne zajednice koja traži hitno oslobađanje Suu Kyi.



Prije mjesec dana je 59 bivših svjetskih čelnika, među kojima su tri bivša američka predsjednika i 15 azijskih bivših predsjednika i premijera potpisali pismo koje je upućeno vođi mianmarske hunte generalu Than Shweu tražeći oslobađanje Suu Kyi. U siječnju je glavni tajnik UN-a tražio njeno oslobađanje i oslobađanje svih političkih zarobljenika.



Danas su Sjedinjene Države oštro osudile produljenje pritvora za čelnicu mianmarske oporbe te su tražili njeno hitno oslobađanje kao i oslobađanje drugih političkih zarobljenika.



"To je nesretna odluka, odluka koju treba osuditi i sasvim je sigurno da je mi želimo vidjeti van što je prije moguće", rekao je glasnogovornik State Departmenta Tom Casey. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:36