Prosvjed ispred Poglavarstva protiv gradnje spalionice otpada u Resniku

ZAGREB - Aktivisti nevladine ekološke udruge "Zelena akcija" i građani lokalnih inicijativa (SOS Općina Gradec, DUM - Dubravačka udruga mladih, Inicijativa građana Resnik, Mještani Sela Konak) danas su ispred zgrade zagrebačkog Gradskog poglavarstva te Zagrebačke županije prosvjedovali protiv planirane gradnje spalionice otpada u Resniku, koji je šest kilometara udaljen od središnjeg zagrebačkog trga, te njezina pripadajućeg odlagališta pepela na planiranim lokacijama u općinama Gradec i Dubrava (Vrbovečka).



Pod motom "Z A G R E B G O R I (NE spalionici - NE pepelu!)" prosvjednici su se s transparentima i pod maskama mrtvačkih glava okupili ispred zgrade zagrebačkog Gradskog poglavarstva i Zagrebačke županije, da bi im, kako su rekli, pokazali da ne mogu raditi što žele a da ne pitaju građane.



Marijan Galović iz Zelene akcije rekao je da se prema Urbanističkom planu grada Zagreba planira graditi 170 milijuna eura skupa spalionica otpada u Resniku, koji je šest kilometara udaljen od Trga bana Jelačića, te da će se utjecaj spalionice osjetiti u krugu od sedam kilometara.





M. Galović iz Zelene akcije
"Pepeo iz spalionice, pogotovo leteći (koji se smatra opasnim) sadrži dioksine i teške metale, koji se lagano mogu odvojiti od cementnih blokova te dospjeti do podzemnih voda u slučaju da odlagalište propušta, a te štetne tvari mogu se širiti i zrakom prilikom prijevoza pepela do odlagališta"

Istaknuo je da je spaljivanje otpada najskuplji način obrade otpada te da se u Europi reciklira oko 60 posto otpada, a u Hrvatskoj oko dva posto, prije donošenja Pravilnika o ambalažnom otpadu.



"Kako do sada javnost nije uključivana u donošenje odluka vezanih za okoliš i pitanje gospodarenja otpadom na području Zagreba i Zagrebačke županije - odlučili smo posjetiti donositelje tih važnih odluka i pokazati im naše neslaganje", rekao je Galović.



Tvrdi da su Studija utjecaja na okoliš i suglasnost za istraživačke radove na predloženim lokacijama na području općina Gradec i Dubrava (Vrbovečka) za odlaganje opasne šljake ilegalno donesene odluke, te da je Zelena akcija krajem 2006. podnijela tužbu Upravnom sudu protiv rješenja kojim se odobrava Studija utjecaja na okoliš za spalionicu.



Ustvrdio je da je iz Grada Zagreba više puta naglašavano da će spalionica biti apsolutno sigurna, ali da iskustva iz drugih zemalja govore kako spalionice često krše zakonom propisane granice emisija štetnih plinova.



Rekao je i kako Zagrebačka županija također inzistira na netočnoj činjenici da će pepeo iz spalionice koji planira zbrinuti biti inertan. Pepeo iz spalionice, pogotovo leteći (koji se smatra opasnim) sadrži dioksine i teške metale, koji se lagano mogu odvojiti od cementnih blokova te dospjeti do podzemnih voda u slučaju da odlagalište propušta, a te štetne tvari mogu se širiti i zrakom prilikom prijevoza pepela do odlagališta, istaknuo je Galović.



Potporu prosvjednicima došli su dati i predstavnici stranke Zeleni za Zagreb. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:02