'Provest ću zabranu pušenja bez obzira na sve otpore'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.01.2008. u 15:08

ZAGREB - Novi ministar zdravstva i socijalne skrbi u Vladi Ive Sanadera, dr. Darko Milinović, i prije nego što je stigao do kabineta Ministarstva već je izazvao polemike najavom da će se u Hrvatskoj uskoro zabraniti pušenje u javnim prostorima.

Na primjedbe da je počeo oštro, kaže: "Svjestan sam koliko je ova dužnost zahtjevna i osjetljiva, ali na nju ne bih niti pristao da ne mogu provesti reformu hrvatskog zdravstva. Zabrana pušenja samo je mali segment onog što treba napraviti u zdravstvu, koje mora biti maksimalno dostupno građanima".

Pušite li, ministre?

- Ne, premda ne mogu reći da nisam zapalio cigaretu. Kao klinac potajno sam znao popušiti i po nekoliko, no onda sam se počeo baviti sportom. Bio sam prvak bivše države u karateu, a to je značilo i zbogom cigareti.

Mislite li da ćete moći provesti zakon o zabrani pušenja u javnim prostorima?

- Vjerujem da neće biti velikih teškoća u provedbi zakona i sigurno je da će se on primjenjivati. Rasprave koje se ovih dana vode u javnosti o toj temi potvrđuju da će biti otpora, ali i da je nužno ne samo zaštititi nepušače, nego i pušače od brojnih bolesti koje nerijeko završavaju smrću.

Hoćete li naći zajednički jezik s ministrom Šukerom jer je mnogima argument za odgađanje zabrane  proračunski manjak?

- Mislim da provedba ovog zakona neće utjecati na prihod državnog proračuna jer se zbog zabrane ove vrste u kratkom vremenu neće drastično smanjiti broj pušača.

U svakom slučaju korist od zabrane je velika, a ljudi koji će i dalje pušiti naučit će da to ne mogu raditi gdje hoće.

Najavili ste ukidanje administrativne pristojbe, ali to ujedno znači i manjak u proračunu od gotovo 300 milijuna kn?

- Svaka kuna koja dođe u proračun za zdravstvo uvijek je dobrodošla, pa tako i tih tristotinjak milijuna kuna od administrativne pristojbe. No, odlučili smo da ćemo na jednoj od prvih sjednica Sabora izmijeniti Zakon o zdravstvenom osiguranju i ukinuti tu pristojbu. No, taj će se iznos morati nadoknaditi iz državnog proračuna, kad se on bude usvajao. Trajno će se to riješiti reformom zdravstvenog sustava, za što je krajnji rok kraj ove godine.

Čini se da je došlo vrijeme da i građani dodatno participiraju u svom zdravlju, ovisno o ekonomskim mogućnostima!


- Očito! Danas se mnogo toga plaća u punom iznosu ili djelomično, kao na primjer u školstvu, i to je prihvaćeno bez problema. No, kad se mora izdvojiti i jedna lipa za zdravstveni sustav, onda je to veliki problem. Taj način razmišljanja mora se promijeniti. Novim zakonom i s vizijom koju imam, te sa što širim političkim konsenzusom koji ću nastojati postići, kao i konsenzusom s udrugama pacijenata, komorama i svim drugim relevantnim čimbenicima u državi vjerujem da ćemo zajednički napraviti nešto dobro za Hrvatsku.  

Na koji bi način građani trebali sudjelovati u troškovima zdravstva?

- Prije bilo kakavih konkretnih rješenja vezano uz reformu razgovarat ću s koalicijskim, ali i drugim partnerima kako bi se pronašlo najbolje rješenje. Nedvojbeno, dio će usluga ići na tržište, što znači obvezno dopunsko osiguranje za sve građane, ovisno o imoviskom statusu. Prije te odluke nužno je da svaki građanin ima tzv. porezni broj iz kojega će se vidjeti  njegova primanja.

To znači da će dopunsko osiguranje plaćati i oni koji su danas oslobođeni participacije?

- Da, nitko ne bi trebao biti izuzet od plaćanja dopunskog osiguranja, ali za one koji to neće moći zbog malih primanja, u zdravstveni proračun uplaćivat će država.

Osim toga, dopunsko osiguranje ne može biti za sve isto. Na primjer, kao potpredsjednik Sabora plaćao sam samo 80 kuna za dopunsko osiguranje i bio oslobođen svih participacija, a netko s mnogo manjom plaćom plaćao je isti iznos. To nije u redu i mora se promijeniti, uz punu zaštitu socijalno ugroženih.  

Što pozitivno od reforme mogu očekivati pacijenti, a što zdravstveni radnici?

- Uvjeren sam da će reforma zdravstva povećati dostupnost zdravstvenih usluga, da će se smanjiti liste čekanja i da će u sustav ući velik dio privatne prakse. Tako će se u kratkom roku povećati kapaciteti usluga bez državnog ulaganja. Time će na dobitku biti i zdravstveni radnici kojima će se u sljedećih nekoliko godina povećati plaće, reorganizirat će se specijalizacije i poboljšati edukacija.

Prije reforme najavljeno je pokriće dugova u zdravstvu. Kako će se to učiniti?

- Dugovi postoje, a s Ministarstvom financija je usuglašeno da će se oni pokriti. Riječ je dospjelim dugovima starijima od 180 dana.

Tko će biti Vaši najbliži suradnici. Ostaju li dr. Ante Zvonimir Golem i Dorica Nikolić državni tajnici?


- Nisam od onih koji odbacuje ili prihvaća ljude na temelju tuđih sugestija. Razgovarao sam s državnim tajnicima i pomoćnicima. Svi oni imaju moje povjerenje i ostaju na svojim dužnostima. Na njima je da opravdaju to povjerenje.

U mojoj županiji kažu da doktor visoko postavlja letvice. I sad je ona postavljena visoko. Tko može sa mnom preko nje - ostat će, tko ne može - otići će.


Što je istina u aferi vezanoj uz zločin u Gospiću tijekom Domovinskog rata, u kojoj se i vi spominjete od izbora do izbora?

- Te se afere se spominju uvijek kada dođem na neku funkciju. Pojavile su se i kad sam 2004. postao potpredsjednik Sabora. Ti "obnovljivi" izvori informacija ponovno su se javili tijekom izborne kampanje. Na moj zahtjev MUP i Državno odvjetništvo vodili su istragu  koja je pokazala da te "informacije" nisu točne.   Uostalom, koliko su istinite te afere koje mi se pripisuju govori i podatak da sam s HDZ-om u Gospiću na izborima dobio 72 posto glasova. 

Nerijetko Vas svrstavaju u desno krilo HDZ koje je česta meta kritika u političkoj javnosti?

- Mislim da sam jedan od čimbenika preobrazbe HDZ-a u modernu demokršćansku europsku stranku. Ne bježim od svog političkog svjetonadzora za koji mislim da ga nisam niti trebao mijenjati jer je on u potpunosti identičan temeljnim programima HDZ-a. Osim toga, da se nisam dokazao kao sposoban i moderan europski političar, premijer me sigurno ne bi predložio za ministra.
'Istraga je pokazala da nema istine u aferama koje mi se pripisuju'


Što podrazumijeva reforma zdravstva, osim stavljanja dijela usluga na tržište putem dopunskog osiguranja?

- To je prije svega kategorizacija i akreditacija bolnica, zatim treba reformirati Hitnu medicinsku pomoć i primarnu zdravstvenu zaštitu gdje na drukčiji način treba rasporediti sredstva glavarine. Naime, ubuduće će se postupno uvoditi plaćanje prema učinjenim uslugama, odnosno dio prihoda plaćat će se liječnicima primarne zdravstvene zaštite putem faktura. Današnji način finaciranja primarne zdravstvene zaštite nije stimulativan jer u principu liječnicima je uvijek bolje imati mlade pacijente koji rijetko ili uopće ne dolaze svom liječniku. S druge strane imamo starijih pacijenata koji često trebaju pomoć pa se zna dogoditi da im liječnici odbijaju kartone "jer im se to ne isplati". Novim načinom rasporeda glavarina to će se izmijeniti.

Kategorizacija bolnica i reforma Hitne pomoći


Goranka Jureško

Izdvajamo