Prvi pad zaduživanja građana od krize banaka 1990-ih

ZAGREB - Po prvi put od bankarske krize devedesetih, građani su u prava tri mjeseca ove godine smanjili svoje zaduživanje, iako za neznatnih 70 milijuna kuna. Ukupni krediti građana dosegnuli su krajem ožujka ove godine 122,65 milijardi kuna.



U 2009. godini porasli su jedino stambeni krediti i to samo oko 300 milijuna kuna.         Istodobno su smanjeni nenamjenski gotovinski i potrošački krediti putem kreditnih kartica.



Rekorder država



Apsolutni rekorder novog zaduživanja je država koja je od kraja prošle godine povećala svoj dug za 9,03 milijarde kuna. Ukupni dug države, republičkih fonodva i lokalne samouprave dosegnuo je krajem ožujka 30,51 milijardu kuna.



Najveće novo zaduženje kod domaćih banaka bilježi državni proračun što je bilo i predviđeno i to za 7,5 milijardi kuna, no zabrinjava i rast zaduženja fondova za 1,6 milijardi kuna.



Zaduživanje države, lokalne samouprave i fondova je od kraja rujna prošle godine i početka krize povećano za rekordnih 12 milijardi kuna, ili za gotovo 70 posto.



Podsjetimo da bi se država ovaj mjesec trebala zadužiti za 750 milijuna eura koje će potrošiti za financiranje manjka u proračunu. Još je otvoreno pitanje cijene zaduženja, za koju se vjeruje da će biti oko osam posto.



Rast kredita tvrtkama



Ohrabruje rast kredita tvrtkama kojima su banke od početka godine plasirale 1,58 milijardi kuna kredita. Od kraja rujna i početka krize zaduženo je 5,39 milijardi novih kredita što je rast oko 6 posto.



S ovim rastom gospodarstvo je po prvi put u osam godina preteklo građane.              Stanovništvu je u zadnjih šest mjeseci plasirano oko 4,7 milijardi kuna novih kredita, što je šestomjesečni rast od samo četiri posto.



J. Šević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:02