Psi lutalice unakazili 30-ak ovaca i koza

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 26.01.2007. u 18:24

SLAVONSKI BROD - Deset zaklanih ovaca i dvije koze, te još 19 iskasapljenih životinja epilog je krvavog napada čopora pasa na stado obitelji Štefančić u slavonskobrodskom naselju Podvinje.

- Ovo je strašno i vidjeti. Iskasapili su sve. Nema ovce ni koze koju nisu napali - kaže Zdravko Štefančić, koji se zajedno s bratom Draženom i ocem Martinom uzgojem ovaca i koza za vlastite potrebe počeo baviti prije četiri godine. Stado su držali u Podvinju, kamo su svakog dana odlazili nahraniti životinje.

- Jutros (petak) su otac i brat Dražen došli kao i svakog dana nahraniti i pregledati stado, no kada su došli, zatekao ih je stravičan prizor. Psi su doslovce klali ovce, a kada su ih pokušali otjerati, krenuli su na njih. Brat Dražen, inače lovac, tada je lovačkom puškom ubio tri psa - ispričao je Zdravko. Dražen vidno pogođen ovakvim gubitkom životinja nije mogao govoriti. Gledao je u janje koje se naslonilo na unakaženo tijelo majke i kratko dodao da je prizor bio strašan.

Njegove riječi potvrdio je i veterinarski inspektor Damir Agičić.

- Životinje su potpuno unakažene, a janjad gotovo do pola pojedena što govori o velikoj agresivnosti ovih pasa. Neuobičajeno za pse, oni su do dobro ograđenog stada došli tako što su si prokopali prolaz ispod visoke ograde.

Od ubijena tri psa ni jedan nije bio mikročipiran pa se očito radi o čoporu nastalom od pasa lutalica. U svakom slučaju, tijela sva tri psa prevezena su na Veterinarski institut da bi se utvrdilo jesu li bijesni - rekao je Damir Agičić i dodao kako će se lovcima izdati rješenje da krenu u hajku na pse koji su osim stada Štefančića u Podvinju napali još jedno stado u Brodskom Vinogorju gdje su, kako doznajemo, zaklali četiri ovce.
- Sve ranjene životinje moraju se ubiti i za njih će vlasnici, koji su u ovome pokolju pretrpjeli štetu višu od deset tisuća kuna, od države dobiti adekvatnu financijsku odštetu - rekao je Damir Agičić, županijski veterinarski inspektor.

Sve ozlijeđene životinje moraju se usmrtiti

Uz 12 zaklanih životinja Štefančići će izgubiti i ranjenih 19 ovaca i koza.


Aleksandra Primorac

Izdvajamo