Pukovnik Dinko Majić postaje šef 'sobe za prisluškivanje'

ZAGREB - Pukovnik Dinko Majić predložen je za šefa Operativno-tehničkog centra (OTC), odnosno za vodećeg čovjeka novoosnovane službe koja će 24 sata dnevno imati mogućnost prisluškivanja i ulaska u bilo koji telefonski razgovor ili e-mail poruku u Hrvatskoj, doznaje Jutarnji list.



Prema novom Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, OTC je izdvojena služba za prisluškivanje čije usluge koriste civilna i vojna tajna služba (SOA i VSOA), policija i USKOK.



Dosad su tajni agenti - kad bi imali nalog suda - upadali u telefonske razgovore tako što bi fizički odlazili u sjedišta teleoperatera i koristili njihovu tehnologiju. Sada se, međutim, osniva OTC koji će u svojim prostorijama imati svu tehničku opremu za prisluškivanje bilo kojeg razgovora ostvarenog preko bilo kojeg hrvatskog operatera.



A pukovnik Majić, sadašnji načelnik Službe za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju MORH-a, kandidat je za šefa OTC-a i, prema neslužbenim izvorima Jutarnjeg lista iz samih tajnih službi, već je u proceduri imenovanja. Potvrđeno nam je da će uredba o unutarnjem ustroju tajnih službi biti usvojena najvjerojatnije sljedeći tjedan na Vladi.  Potom će ravnatelji SOA-e i VSOA-e Tomislav Karamarko i Gordan Čačić donijeti  novu sistematizaciju radnih mjesta.



Pravilnici su, doznajemo, već napisani i bit će doneseni dan nakon što Vlada usvoji uredbu. U isto vrijeme bit će završeno i ekipiranje OTC-a. Kao pomoćnici ravnatelja SOA-e spominju se Josip Buljević, Renato Robina i Joško Badžim, a kao pomoćnici ravnatelja VSOA-e Spomenko Eljuga i Damir Stručić.




Oprema instalirana

Opremanje OTC-a, kažu stručnjaci upućeni u taj posao, trajat će mjesec do dva. Veći dio opreme za spajanje na telefonske centrale svih operatera već je kupljen i instaliran u sjedištu SOA-e u Savskoj ulici u Zagrebu. Za prisluškivanje je, podsjetimo, potreban nalog Vrhovnog suda.





Tomislav Krasnec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:43