Pupovac bojkotira Busha

ZAGREB - Američkog predsjednika Georgea Busha neće bojkotirati samo pojedine nevladine udruge, nego i neki političari, među kojima ima i HDZ-ovih koalicijskih partnera.



Njegov govor ne žele slušati SDP-ov gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, čelnik HNS-a Radimir Čačić, zastupnik IDS-a Damir Kajin, ali ni potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, Sanaderov partner u vlasti. Obersnelu “ne pada na pamet” da ide na Markov trg.



Istraživanje Jutarnjeg: Hrvati Busha ne vole, ali su za NATO



Mihanović i Kukoč izbačeni s popisa?


U grad pješke i ZET-om




- Bush mi nije neki politički uzor, a i ne slažem se s njegovim promišljanjima vanjske politike - rekao je.



S obzirom na američku politiku prema Kosovu, zanimalo nas je i tko će se iz SDSS-a odazvati pozivu na svečanu večeru u petak, odnosno tko će prisustvovati Bushovu govoru na Markovu trgu.



Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je kako će “iz poštovanja prema predsjedniku Mesiću i instituciji predsjednika SAD-a biti na večeri na koju je pozvan u petak”.



- Ali, na obraćanju predsjednika Busha na Markovu trgu neću biti zato što se ne slažem s politikom ovog američkog predsjednika u nizu njezinih elemenata. I to ne samo u odnosu prema Kosovu, nego i prema mnogim vanjskopolitičkim potezima koji su donijeli ratove i nestabilnost u svijetu - rekao je Pupovac.



Zastupnik IDS-a Damir Kajin poručuje kako je “99 posto sigurno” da neće prisustvovati Bushovu govoru. - Da govor drži Clinton, pješice bih iz Buzeta krenuo u Zagreb, a ovako ću do zadnjeg dana razmišljati i kalkulirati hoću li ići - istaknuo je Kajin.



Ni predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić neće vidjeti Busha, a neće ni organizirati pozivnice za građane Varaždinske županije.



- Neću ići, nije me nitko ni zvao, a i ne slažem se s Bushevom politikom - kaže Čačić.



Obersnel nikoga iz Rijeke neće predložiti da mu se pošalje pozivnica za dolazak na trg jer smatra neprimjerenim da on nekoga predlaže.



- Prvi put čujem da bi ja nekoga trebao predložiti. Očigledno su o tome obavijestili samo podobne gradonačelnike. Vladajući se ponašaju kao da Bush dolazi u posjet HDZ-u, a ne Hrvatskoj s obzirom na to da su pozivnice saborski zastupnici dobijali iz Kluba HDZ-a - rekao je Obersnel.



Šef Kluba HDZ-a Andrija Hebrang tvrdi da su tajnice Kluba samo pomagale tajniku Sabora da dođe do šefova stranačkih klubova.



Od ukupno 67 zastupnika HDZ-a govor Georga Busha na slušat će njih - 60! Iz vrha HDZ-a očito je stigao naputak da svi moraju doći.



Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pozvao je “sve građane Zagreba”, ali da će ih pozivnice dobiti ograničen broj.



Grad Zagreb odbio je izdati dozvolu za AntiBush prosvjede na Cvjetnom trgu, neslužbeno smo doznali od organizatora akcije.



- Dobili smo neugodne poruke u kojima se nagovještava da će doći opstrukcije prava na javni prosvjed - rekao je Gordan Bosanaciz Centra za mirovne studije.



PU zagrebačka ranije je potvrdila da ne postoje sigurnosne zapreke za održavanje skupa. Organizatori prosvjeda sinoć nisu znali reći s kojim obrazloženjem je Grad odbio njihovu prijavu, ali najavljuju da će na Cvjetni trg ipak doći.



- Mi ćemo se ipak tamo ‘zateći’ i, kao građani, paliti svijeće, u tome nas nitko ne može spriječiti - najavila je Vesna Teršelićiz Documente.   (V. Rešković)

Zabranjen AntiBush prosvjed na Cvjetnom trgu?



V. Nezirović;O. Obad;N. Božić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:18