Pusić za istragu: Vukojeviću suspenzija dok se ne istraži je li silovao

ZAGREB - Potpredsjednica Sabora Vesna Pusić zatražila je od Sabora privremenu suspenziju Vice Vukojevića s dužnosti suca Ustavnog suda, a od nadležnih tijela da ispitaju istinitost tvrdnji iz emisije "Latinica" 24. travnja u kojoj su aktualizirane optužbe iz 1999. da je Vukojević za vrijeme rata u BiH navodno silovao ženu zatočenu u logoru HVO-a Vojno kod Mostara.



Slučaj Vukojević prvi je put u Hrvatskoj objavljen u studenome 1999. u Feral Tribuneu, koji je prenio dijelove svjedočenja Bošnjakinje iz Stoca da ju je u logoru Vojno,  navodno silovao i Vice Vukojević, tada zastupnik u Saboru. Anonimno svjedočanstvo originalno je objavljeno u knjizi "Molila sam ih da me ubiju - Zločin nad ženom Bosne i Hercegovine"  u srpnju 1999. u izdanju Centra za istraživanje i dokumentaciju Saveza logoraša BiH.



Ovih dana, sedam godina kasnije, Vesna Pusić službeno je zatražila od Saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da se inicira donošenje odluke o privremenoj suspenziji Vukojevića s dužnosti ustavnog suca.



Za vrijeme te suspenzije nadležna tijela RH  bila bi dužna, predložila je, ispitati istinitost tvrdnji iz "Latinice". Pusić nema informacije je li se u Hrvatskoj vodila ikakva istraga, ali smatra da bi DORH trebao postupiti po službenoj dužnosti. "Ustanovi li se da su tvrdnje istinite, treba trajno udaljiti Vukojevića s mjesta ustavnog suca i pokrenuti odgovarajući sudski postupak.



Ako se, pak, ustanovi da tvrdnje nisu istinite, onda treba skinuti ljagu s Hrvatske, njezinih institucija i samog Vukojevića. Nedopustivo je da ovakvi iskazi prođu bez komentara i daljnjih postupaka", stoji u dopisu Odboru za Ustav koji je 2. svibnja uputila potpredsjednica Sabora.



Pusić je upozorila na to da Vukojević nije opovrgnuo tvrdnje iz "Latinice" te smatra da se iskaz iz emisije HTV-a treba tretirati s najvećom ozbiljnošću.



- U prilogu u "Latinici" jasno je rečeno da je Vukojević odbio komentirati slučaj. Žrtva također nije htjela pred kamere, ali je najavila da je spremna svjedočiti. U srijedu ću na aktualnom prijepodnevu zatražiti od premijera da kao vođa parlamentarne većine podrži moju inicijativu za suspenziju Vukojevića jer jedino uz podršku vladajuće koalicije to može biti pokrenuto - najavila je Pusić, uvjerena da je suspenzija Vukojevićeva mandata i istraga minimum zaštite dostojanstva Republike Hrvatske, svih građana i institucija.



Predsjednik Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković (HDZ) kaže da na sutrašnjoj sjednici Odbora vjerojatno neće raspravljati o zahtjevu potpredsjednice Sabora jer je on stigao prošlog tjedna kada je on bio na putu u inozemstvu te nije upoznat sa sadržajem. Informacije o sadržaju zahtjeva nema ni potpredsjednica Odbora Ingrid Antičević-Marinović (SDP), no tvrdi da će inzistirati na tome da se o njemu raspravlja.



Isto tako tvrdio je da s novinarima ne smije komunicirati jer je zaštićeni haaški svjedok i pod zaštitom švedske policije. Logor Vojno inače je tretiran u sklopu aktualne optužnice protiv šestorice bosanskih Hrvata gdje ga se spominje i kao mjesto gdje je osim torture i mučenja bilo i silovanja. Neslužbeno se u Haagu moglo čuti da je svojedobno vođena i istraga nad Vukojevićem, ali da ona nije rezultirala optužnicom.



Vukojević se u jeku afere 1999. samo jednom očitovao u Feral Tribuneu kada je optužbe povezao s dužnostima koje obavlja te ih nazvao "monstruoznim izmišljotinama Saveza logoraša BiH". Pri tom je ustvrdio kako nikada nije čuo za logor HVO-a u Vojnom te da ne zna osobe koje su povezane s tim logorom. Najavio je da će poduzeti sva pravna sredstva kako bi zaštitio svoj ugled, ali iz Ferala doznajemo da ih nikad nije tužio.

Vukojević je najavio tužbu protiv Ferala, ali nije tužio

Žena koja je anonimno optužila Vicu Vukojevića i danas živi u Švedskoj s djetetom i roditeljima. Nikada nije otkriven njezin identitet, a 1999. je tadašnji predsjednik Saveza logoraša BiH Irfan Ajanović u medijima isticao kako su njeni navodi višekratno provjeravani i uspoređivani s iskazima drugih logoraša i tek potom objavljeni.



'Vukojević je politički ekstremist'

Predsjednik SDP-a Ivica Račan rekao je da će podržati inicijativu Vesne Pusić jer se s njom politički slaže. Na pitanje zašto je oporba predvođena SDP-om '99. podržala Vukojevića u izboru za ustavnog suca, Račan kaže da se tada još nije znalo za te teške optužbe, ali i da su znali da je riječ o političkom ekstremistu.



- Njegov izbor u Ustavni sud rezultat je kompromisa između tadašnje oporbe i vlasti koji je podrazumijevao da vlast ne može utjecati na to koga predlaže oporba, ali na žalost i obrnuto - rekao je Račan koji tvrdi da je to bio jedini način da se spriječi HDZ da većinom koju je imao Ustavni sud popuni samim "vukojevićima".    (N. B.)



Tina Lakić;Veronika Rešković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:26