Rad iz mirovine samo za visokoobrazovane

ZAGREB - Farmaceuti, liječnici, knjigovođe i ostali visokoobrazovani umirovljenici mogli bi doista imati koristi od najavljenih mjera HDZ-a prema kojima će umirovljenici moći primati svoju mirovinu i istovremeno opet raditi i primati plaću na koju poslodavci ne bi trebali plaćati doprinose.  Razlog tome je manjak radnika u tim zanimanjima i činjenica da kod poslodavaca postoji interes da zaposle stručne kadrove, kaže predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak. Samo manji dio od milijunske populacije hrvatskih umirovljenika bio bi vraćen ili zadržan na tržištu rada što je trenutno izazov većine europskih zemalja.



Poslodavcima je važno naći radnika koji zadovoljava uvjete, a ako je k tomu jeftiniji jer mu neće morati platiti doprinos, tim bolje. No, umirovljenici koji su radili niskokvalificirane poslove, smatra Kuštrak, teško će naći dodatni posao uz mirovinu. Sindikati misle kako ta mjera sadrži i opasnost da bi poslodavci bi mogli početi ranije otpuštati radnike i slati ih u mirovinu kako bi ih onda opet zaposlili, ali uz manji trošak.



Sindikati misle kako ta mjera sadrži i opasnost da bi poslodavci bi mogli početi ranije otpuštati radnike i slati ih u mirovinu kako bi ih onda opet zaposlili, ali uz manji trošak.
Za sindikalce je prijedlog problematičan i zbog stvaranja nelojalne konkurencije među radnicima.  Ipak, uz neke dorade, čini se da bi HDZ-ov prijedlog ukidanja zamrzavanja mirovina "penzićima" koji žele raditi mogao dobro proći i imati pozitivan efekt među umirovljenicima. 



- Ne znam zašto bi zaposlio nekoga samo zato što godinu dana neću plaćati zdravstveni doprinos - pita se Kuštrak. Poslodavci drže kako jedino opće smanjenje doprinosa može imati značajan efekt na zapošljavanje. Glavni ekonomist SSSH Mario Švigir upozorava da neplaćanje zdravstvenog doprinosa jedino ima smisla ako se potiče zapošljavanje mladih,  na neodređeno vrijeme ili višegodišnji ugovor na određeno.



No, ima i onih koji kažu da su obje mjere dobre, poput suvlasnika portala MojPosao Nenada Bakića, koji tvrdi da je svaki poticaj za novo zapošljavanje dobrodošao. - Svaki novi dolazak na tržište rada treba pozdraviti bez ikakvog straha od nelojalne konkurencije - zaključuje Bakić.



Gordana Galović i Nikola Jelić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:45