Radni prostor u malo kvadrata

Baš poput dobrog para traperica ili fantastične stolice i radni prostor u stanu mora vam prije svega dobro “leći”. Naravno, funkcionalnost je imperativ jer to je i osnovna namjena te sobe koju u posljednje vrijeme u urbanim domovima sve češće viđamo kao kutak ili tek manji dio neke prostorije koja, pak, izvorno ima sasvim drugu svrhu.



Stol, stolice, računalo, telefon, police, ormarići i hrpa knjiga. Sve su to dakako stvari koje bi trebale biti smještene u radnom prostoru i vi ste toga itekako svijesni, ali kako i s čime početi? Gdje što staviti i na koji način?



Na ova pitanja odgovore je dala dizajnerica interijera Kristina Kovačić (“Moj studio” d.o.o.) koja napominje kako se prije bilo kakvog planiranja i opremanja valja zapitati sljedeće: Što mi se sviđa? Što ću od toga uistinu koristiti? Trebaju li mi uopće sve te stvari?



1. SMJEŠTAJ



Ljepota planiranja radnog prostora jest da se može osmisliti u svim dimenzijama, načinima i oblicima. 



 


Dobra organizacija i urednost  važne su stavke planiranja  osmišljavanja radnog kutka u stanu (foto: Ikea)
Planiranje

    Naravno, najbolja varijanta bi bila da možete cijelu jednu prostoriju rezervirati za kućni ured, ali s obzirom na veličinu današnjih stanova to vrlo vjerojatno neće biti moguće. Stoga vam preostaje nekoliko opcija u kojima ćete moći pokazati svu svoju maštovitost. Prvi prijedlog je da dio spavaće sobe ili dnevnog boravka pomoću sitnih trikova pretvorite u radni prostor. To možete učiniti postavljanjem kliznih staklenih vrata ili jednostavno stavljanjem ormara ili nekog drugog komada namještaja te većeg predmeta koji će poslužiti kao pregradno sredstvo, ili upravo unutrašnjost takva ormara pretvoriti u radni prostor.



    Druga varijanta je iskoristiti zapušteni kutak u stanu. No, pripazite da to bude u dijelu stana koji nije prometan i kroz koji ne prolazi previše ljudi. Treća mogućnost je (odlično ako imate mali stan) kupiti ili izraditi kod stolara multifunkcionalni komad namještaja, primjerice stol koji ovisno o prigodi služi istodobno za objedovanje i obavljanje radnih akcija.



Bez obzira na što se odlučili imajte na umu crno na bijelo zapisane osnove:  Ako vam povremeno navrate suradnici ili stranke, radna soba ili kutak bi trebali biti smješteni bliže ulazu u stan, a namještaj u obliku polica i ormara ne bi trebao odviše zatvarati prostor, već bi trebao omogućiti bolju organiziranost i urednost.



2. BOJE, MATERIJALI



Kako ne opterećuju prostor, za radni ambijent preporučaju se neutralni tonovi poput bijele i sive, no to mogu biti i umjerene pastelne boje koje prate boje ostatka stana, a ako je namještaj od drveta, bolje se zadržati na jednoj vrsti drveta umjesto kombinirati s nekoliko njih.



    Dio sobe možete obojati u hladne tonove plave, ljubičaste ili zelene koji smiruju i povećavaju koncentraciju.



3. NAMJEŠTAJ




Kako je riječ o relativno maloj količini namještaja možete si priuštiti bolje, skuplje komade. Jedan veliki stol, po mogućnosti ne pretrpan papirima i uredan, pridonijet će boljoj radnoj atmosferi. Ukoliko kućni ured dolazi kao dio neke druge prostorije, pripazite da stilski odgovara ostatku namještaja. Stolac mora biti kvalitetan kako si ne bi ugrozili zdravlje, a možete izabrati neki  neobičnog stila, unikatan, što vrijedi i za stol.



Manja biblioteka može biti smještena funkcionalno, uz radni dio sobe, ali može biti i dekorativni ukras unutar dnevnog boravka. Osim knjiga u tom se slučaju na otvorenim policama mogu izložiti keramičke posude, skulpture i slično.



Takve detalje treba dobro odabrati i izbjegavati bezbroj sitnih predmeta koji se s godinama samo gomilaju. Bez obzira na odabrani stil kućnog ureda, naglasak se stavlja na njegovu urednost i kvalitetnu organizaciju poslovanja kojem bi ta biblioteka trebala pridonijeti.



4. RASVJETA



Zlatno pravilo glasi - ured će izgledati veći ukoliko ima što je moguće više svjetla. Kako bi se izbjeglo naprezanje očiju svjetlost bi trebala dopirati ili odozgo ili sa strana vašeg računala.



Ukoliko je vaš prostor malen razmislite o opciji kupnje podne lampe koja će  osvjetljavati strop  bez da zauzima dragocjeno mjesto na stolu. Sjajan izbor biti će i papirnata lampa koja pruža više svjetlosti prostoru.





Stol čije su noge zapravo police na koje se mogu smjestiti knjige i kutije odlično je rješenje ukoliko imate problem nedostatka prostora (foto:Ikea)

Prije bilo kakvih radova, dizajneri interijera preporučaju da se upitati koje vam stvari uistinu trebaju, a s kojima se valja zauvijek oprostiti (foto: Ikea)

Radnom ambijentu savršeno pristaju siva i bijela jer ga ne opterećuju



Romantičnim dušama dovoljan je običan drveni stol, lampa, olovka i komad papira
Noge kao police

Samo važno

Siva i bijela

Pjesnički način





Iva NOvak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:22