Radnici Itasa daju 10% plaće za 14 novih radnika

IVANEC - Svih 142 radnika ivanečke tvornice alatnih strojeva Itas u stečaju odreklo se 10 posto plaće kako bi zaposlili 14 novih radnika koji su im nužni radi realizacije poslova sa stranim partnerima.



- Ugovorili smo velike poslove s njemačkim Kunstmanom i Bimaqom iz Venezuele pa moramo zaposliti nove ljude kako bismo poštovali rokove isporuke - rekao je stečajni upravitelj Ivan Polan.



'Dobar i razuman potez'



- Od početka proizvodnje do naplate je četiri mjeseca, a ne možemo povećavati masu plaća pa su se svi zaposlenici, uključujući i mene, složili da se odreknu dijela plaće. Mislim da je to dobar i razuman poslovni potez jer nam ovi poslovi otvaraju mogućnost još većih narudžbi u sljedećoj godini - dodao je Polan.



Radnici podržavaju započeti stečaj s preustrojem i jednoglasno su se odrekli 10 posto plaća.



- Nitko nas na ovo nije prisilio, pa punoljetni smo ljudi - komentirao je odluku radnik Stjepan Martan.



Zaposlenici nisu zaboravili na radnike koji su još od početka stečaja nezaposleni.



 - Cilj nam je da se vrate svi koji su radili prije u Itasu i zato nam nije teško odreći se nekoliko kuna - naglasio je radnik Ivan Rešetar.



Svi su na radničkom skupu u petak podržali i osnivanje nove tvrtke Itas-Prvomajska koja bi trebala početi s radom sljedeće godine.



- Ako hoćemo spasiti tvrtku, moramo se i nečega odreći - dodao je radnik Zvonko Kušter.



Kako je tvrtka trenutno u fazi kada proizvodi sve veće i kompliciranije strojeve, šef proizvodnje Slavko Konjević tvrdi da je ovo jedini način da Itas ponovo dođe do velikih i vrijednih poslova.



Plaće više ne kasne



- S novim radnicima možemo garantirati rokove, što je vrlo važno prema stranim tvrtkama. Ovaj potez u Itasu nije shvaćen kao nešto novo jer je to samo nastavak radničke solidarnosti od stečaja nadalje - smatra radnik Josip Brgles.



Kako do sada plaće nisu kasnile, radnici imaju povjerenja u stečajnog upravitelja i vjeruju da je predloženi potez ispravan.



- Četrdeset godina radim i nije mi bilo svejedno kada sam radio za minimalac, danas se sa 3000 kuna lakše odreknem 10 posto - podsjetio je jedan od najstarijih radnika Dragutin Lončar. 



Stečaj je u Itasu pokrenut 24. listopada prošle godine i od tada traje radničko inzistiranje da se provede stečaj s preustrojem i spasi tvrtka. U trenutku stečaja bilo je zaposleno oko 220 radnika a danas u Itasu radi 142 uz najavu zaposlenja novih 14 radnika. Štrajkom glađu uspjeli su održati proizvodnju, a prije tri mjeseca uspjeli su s minimalnih plaća doseći plaće kakve su imali prije stečaja.



Početkom sljedeće godine namjeravaju zajedno s drugim vjerovnicima osnovati novu tvrtku Itas-Prvomajska. Nova tvrtka mogla bi koristiti poticaje Ministarstva gospodarstva i ostalih državnim ustanova koja potiču zapošljavanje i poduzetništvo, što sada ne mogu zbog stečaja.

Štrajkali glađu da održe proizvodnju



Damir Ivančić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:06