Rast BDP-a 6,9% u prva tri mjeseca

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.06.2007. u 08:54

ZAGREB - Prema neslužbenim, ali pouzdanim informacijama, rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine iznosio je čak 6,9 posto! Podatak o gospodarskom rastu u petak bi službeno trebao objaviti i Državni zavod za statistiku, a Jutarnji list dobio je tu neslužbenu informaciju od visokog izvora iz Vlade.

U Statističkom zavodu nije se moglo provjeriti, odnosno dobiti službenu potvrdu podatka o rastu BDP-a, jer su pravila objave takvih podataka strogo propisana. Iz izvora bliskog Statističkom zavodu tek nam je neslužbeno potvrđeno kako će službeni statistički podaci o gospodarskim kretanjima u prvom tromjesečju 2006. biti objavljeni u petak ujutro.

Mogućnost da će rast BDP-a biti i veći od šest posto - s koliko je u ponedjeljak na sjednici Vlade baratao premijer Ivo Sanader - dao je naslutiti još u utorak i naš visoki izvor iz Ministarstva financija.

No, i u Ministarstvu su rekli kako detalje ne žele iznositi prije službene objave. Rast od 6,9 posto na kvartalnoj razini značio bi rekordnu stopu gospodarskog rasta u dosadašnjem mandatu Sanaderove vlade, koja je uspjela postići najviše šest posto rasta, i to u prvom tromjesečju 2006. godine.

Veći rast u prvom kvartalu od očekivanog značit će, slažu se analitičari, da bi i cijela 2006. godina mogla završiti značajnijim rastom BDP-a od planiranog.

Prema Vladinim projekcijama, BDP bi u ovoj godini trebao rasti 4,8 posto, dok su analitičari bili još oprezniji u svojim prognozama i najavljivali rast od oko 4,5 posto. No, nakon prvih informacija o značajnijem rastu gospodarstva od početka ove godine, i oni su najavili korekciju rasta BDP-a prema gore.

Službena potvrda rasta BDP-a od 6,9 posto značit će velik plus Sanaderovoj vladi i stranci, pogotovo što će se dogoditi samo dan uoči izvještajnog sabora HDZ-a na kojemu bi trebale biti predstavljene i smjernice izbornog gospodarskog programa te stranke.

ŠUKER: Rast BDP-a 6 posto u prva tri mjeseca

U svom istupu pred 6500 stranačkih delegata, predsjednik Vlade i stranke Sanader trebao bi, kažu upućeni, biračima poslati poruku kako će se HDZ-ova politika u idućem mandatu temeljiti na snažnom gospodarskom rastu.

Na taj način, s podatkom o velikom gospodarskom rastu u rukama, Sanader bi mogao oteti SDP-u glavnu predizbornu poruku.

Naime, SDP već mjesecima uvjerava javnost kako je bolji standard i život moguću samo uz veći gospodarski rast, pri čemu SDP-ov ekonomski strateg Ljubo Jurčić barata brojkom od minimalno sedam posto. I HNS smatra kako je Hrvatskoj nužan rast BDP-a od barem osam posto.    
                              

Nikola Jelić

Izdvajamo