Rekordna koncentracija zagađenja sumporovodikom

SISAK - Užasan smrad u četvrtak i u petak do podne ponovno je gušio stanovnike Capraga u Sisku. O čemu je riječ otkrila je Mjerna postaja za mjerene kakvoće zraka u Capragu.



U petak ujutro u 9 sati zabilježena je rekordna koncentracija zagađenja sumoporvodikom u iznosu od čak 74,1 mikrograma po kubnom metru. Ovako visoka koncentracija nije godinama zabilježena, a granična vrijednost dopuštenog zagađenja iznosi 10 mikrograma sumporovodika po kubnom metru.



Rafinerija nafte dvije godine ugrožavala zdravlje Siščana



Vrh Ine odgovoran za zagađenje Siska



Najgore u cijelom slučaju je to što INA, iako se obvezala obavješćivati javnost o svim ekscesima i planiranim zahvatima koji bi mogli rezultirati prekomjernim zagađenjima, nije obavijestila građane Siska i sisačku Gradsku upravu.



Naime, rukovoditeljica Zaštitnih poslova Rafinerije Sisak, Gordana Krakar obavijestila je inspektoricu zaštite okoliša Lidiju Tadić da će u Rafineriji doći do obustave postrojenja Kokinga, tijekom čega je moguće manje onečišćenje okoliša. Inspektorica je obavijestila Centar za uzbunjivanje 112 i na tome se stalo. Tek zbog nesnosnog smrada Siščani su shvatili da se u Rafineriji događa opet nešto neprihvatljivo.



- Koking se gasi zbog parenja postrojenja prije velikog remonta. Bit će zatvoren do 1. prosinca, kazala je inspektorica Lidija Tadić. Sisačka Eko akcija SEA burno je reagirala na najnoviji eksces, a još ih više smeta činjenica što INA i dalje smatra da je dovoljno samo obavijestiti Inspektore zaštite okoliša, a građanima mogu i dalje uskraćivati informacije.



 - Propuhivanje pogona provelo se u petak ujutro, a za to je znala samo nekolicina ljudi. Mediji i javnost opet su ostali uskraćeni za informacije, kaže Danijel Prerad iz Sisačke eko akcije. Glasnogovornik INA-e Bojan Vinek o najnovijem propustu očitovat će se naknadno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:49