Relikvije sv. Bone do crkve nosili vojnici

VUKOVAR - Relikvije sv. Bone, zaštitnika Vukovara, pronijeli su u subotu uvečer pripadnici Oružanih snaga RH u procesiji kroz vukovarsko središte sve do crkve Sv. Filipa i Jakova.



Ostaci tog sveca, rimskog i vukovarskog mučenika, čamcem Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar prethodno su dopremljeni Dunavom kako bi se oživjela sjećanja na 24. lipnja davne 1754. godine, kad je preko Pečuha i Osijeka tijelo sv. Bone doneseno u Vukovar. Na obali Dunava iskazana mu je počast prinošenjem zastava, a nakon procesije kroz središte Vukovara služena je i svečana večernja molitva u središnjoj vukovarskoj crkvi.



- Moći sv. Bone, zaštitnika Vukovaraca i njihove djece, bile su do 1991. smještene u najsigurniji dio crkve, u kriptu starog dijela. Tamo su i ostale nakon protjerivanja Hrvata u jesen 1991. godine i čuvane su još četiri godine, kada su spaljene. Fra Marko Malović i skupina vjernika iz Iloka došla je u crkvu riskirajući život i pronašla tek dijelove ruke sv. Bone, koje i danas štujemo kao naše relikvije - prepričava gvardijan vukovarski, fra Zlatko Špehar.



Blagdan vukovarskog zaštitnika slavljen je sve do prije dvije godine 1. kolovoza, na dan njegove mučeničke smrti, ali je dozvolom biskupijskih vlasti taj datum premješten na 24. lipnja, kada je tijelo dopremljeno u Vukovar. Sveti je Bono bio rimski vojnik koji je za vrijeme cara Galijena primio kršćanstvo, pa je zbog toga pogubljen 260. godine poslije Krista. Prenošenje njegovih relikvija u Vukovar odoborio je papa Benedikt XIV.



- Sveti Bono zaštitnik je sve djece i njemu se ona priklanjaju pod zaštitu bez razlike na vjeru i naciju. Čim se crkva Sv. Filipa i Jakova obnovi, postavit će se i njegov oltar- najavio je gvardijan Špehar.


Mladen Obrenović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:31