Rezultati nove istrage o uhođenju u SOA-i su tajni

ZAGREB - Nadzor koji je u tajnim službama pokrenut jučer, nakon tvrdnji triju saborskih zastupnica da su bile predmet obrade špijuna, završio je, ali njegovi rezultati nisu poznati.



U Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost, tijelu koje obavlja stručni nadzor nad tajnim službama, ne žele komunicirati s novinarima, a u Uredu predsjednika i kabinetu premijera Ive Sanadera nisu mogli potvrditi da su primili izvještaj.

Podsjetimo, zastupnice Milanka Opačić (SDP), Vesna Škare-Ožbolt (DC) i Đurđa Adlešić (HSLS) iznijele su tri različita slučaja u kojima su ih, prema njihovim tvrdnjama, obrađivale tajne službe.



Odmah je pokrenut izvanredni nadzor, a u SOA-i je jučer trajao cijeli dan i navodno su ga dočekali s veseljem jer su uvjereni da se radi o podmetanjima.



Prema neslužbenim tvrdnjama iz SOA-e, dokument za koji je M. Opačić tvrdila da potječe iz te tajne službe vjerojatno nije autentičan.



U razgovoru s agentima, koji su na to pristali pod uvjetom anonimnosti, čuli smo kako ima mnogo bivših pripadnika policije ili tajnih službi koji danas rade za privatne istražiteljske tvrtke te se u tom poslu služe starim kontaktima: bilo da privatnim vezama u policiji provjeravaju određene osobe (što je nelegalno, ali masovno), bilo da nastoje steći povjerenje pozivajući se na službe za koje su nekad radili.

SOA je, navodno, upravo zbog ovog slučaja odlučila pokrenuti istragu kako bi se pokazalo tko im to "podmeće" te tko zloupotrebljava ime i status tajnih službi u privatne svrhe.



No, ništa od tih sumnji nije dokazano, niti barem potkrijepljeno jačim indicijama da bi javnost povjerovala da tajne službe zaista nisu bile uključene u slučajeve o kojima govore tri saborske zastupnice, nego da je to djelo nekoga tko "podmeće" tajnim službama.     T. Krasnec



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:21