Ribić: Ako Vlada odustaje od zamrzavanja plaća to je dobar znak

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.12.2008. u 13:34

ZAGREB - Ako je istina da Vlada odustaje od zamrzavanja plaća u javnim i državnim službama, to je dobar znak da u ovoj državi ugovori postaju svetinja koja se neće kršiti, istaknuo je dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić na današnjoj konferenciji za novinare.

Vladino otkazivanje sporazuma o plaćama i kolektivnih ugovora (KU) predstavljalo bi gaženje temeljnog načela pravednosti za 240.000 javnih i državnih službenika koji bi jedini platili cijenu svih dubioza i propusta u ekonomskoj politici, ocijenio je Ribić.

S time se slažu i drugi sindikalni čelnici, pa je tako predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić upozorio da bi otkazivanjem KU-a u javnim i državnim službama došli u pitanje svi KU-i u državi.

Spomenka Avberšek iz Sindikata zdravstva i socijalne skrbi kaže kako su im kolege iz gospodarskih sindikata poručili: ne dozvolite zamrzavanje plaća i otkazivanje KU-a jer smo idući mi na redu.

Što se tiče prijetnji da bi zbog inzistiranja sindikata na poštivanju sporazuma koji im jamči rast plaća za šest posto moglo doći do otpuštanja dijela državnih i javnih službenika, Ribić tvrdi da u tim službama ima vrlo malo segmenata s viškom zaposlenih.

Hrvatska nema dovoljno učitelja, sveučilišnih profesora, liječnika i medicinskih sestara, a ni državnih službenika nema previše - Europska komisija čak je tražila zapošljavanje novih ljudi koji bi radili na pregovorima Hrvatske s EU-om, tvrdi Ribić.

Sindikati su izvijestili i da je započeo socijalni dijalog o zdravstvenoj reformi, pri čemu oni traže da pripadajući zakoni ne idu u hitnu nego u redovnu saborsku proceduru.

Naša temeljna načela su da socijalno osiguranje mora i dalje počivati na međugeneracijskoj solidarnosti, ne smije biti bilo kakvih javno-privatnih odnosa u sustavu javne zdravstvene mreže, a sustav mora biti socijalno osjetljiv, rekao je Ivica Babić. (Hina)

Izdvajamo