Rijeka gradi marinu za megajahte

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.08.2008. u 08:02

RIJEKA - Više od 20 velikih svjetskih tvrtki poslalo je Lučkoj upravi Rijeka pismo namjere kojim iskazuju interes za koncesiju nad 170.000 četvornih metara luke.

Riječ je o prostoru na kojemu se predviđa najveća pojedinačna investicija u Rijeci, vrednija od 300 milijuna eura. Prostor je u najužoj obalnoj gradskoj jezgri, a prema usvojenim idejnim projektima, na njemu se planira gradnja najveće marine za megajahte u ovom dijelu Jadrana, poslovno-hotelskog kompleksa i niza komercijalnih sadržaja.

Tim projektom iz temelja bi se izmijenila morska vizura Rijeke kojom danas dominira trgovačka luka.

Za teretni promet Luci se grade novi prostori u zapadnom dijelu grada kako bi se otvorio teren za urbane sadržaje kakve su svojedobno u lučkom prostoru razvili veliki mediteranski gradovi Genova i Barcelona.

Ravnatelj Lučke uprave, Bojan Hlača, istaknuo je da je riječ o ozbiljnim i uglednim investitorima iz svijeta, koji imaju reference u realizaciji takvih projekata.

Premda se svojedobno pisalo da je za gradnju marine zainteresiran poznati hotelijer Goran Štrok, Hlača je rekao da Jadranski luksuzni hoteli zasad nisu pokazali interes. No, za projekt marine je zainteresirana naša vodeća nautička tvrtka ACI. To je potvrdio državni tajnik za more Branko Bačić, ujedno i predsjednik NO-a ACI-ja. Na nedavnom susretu s novinarima Bačić je najavio razvojni plan čiji je prioritet gradnja marine za megajahte uz velike gradove i u blizini aerodroma.


- Zasad ne možemo navesti imena jer su to naši potencijalni partneri izričito tražili. U svakom slučaju, takav interes potvrđuje da se radi o dobro osmišljenom i dugoročno isplativom projektu. S naše strane sve je spremno za raspisivanje međunarodnog natječaja, izjavio je Hlača.
  I nvestitori traže diskreciju 


Nevenka Horvat/EPEHA

Izdvajamo