DNEVNI KOMENTAR

ROBERT BAJRUŠI S lustracijom kao prioritetom Vlada nas gura u podjele

 Damjan Tadić / EPH

Ivan Tepeš, donedavno tajnik-viši stručni suradnik u Centru za kulturu i informacije Maksimir, trenutno na položaju potpredsjednika Hrvatskog sabora iz kvote HSP-a AS, obznanio je da je već u izradi prijedlog zakona o lustraciji. Ako je Tepešova izjava istinita, onda to govori i o prioritetima nove Vlade u kojoj još nisu završili plan proračuna za ovu godinu, ali zato punom parom pripremaju zakon o lustriranju komunističkih dužnosnika. Kako se uglavnom radi o osamdesetogodišnjacima ili starijima, razumljiva je potreba za hitnom izradom zakonskog okvira. Osim toga, 2. svjetski rat završio je prije samo 71 godinu i razumljivo je da, dok svijet ulazi u eru nanotehnologije, Hrvatska nema važnije probleme od obračuna s ostacima Ozne i Udbe.

Samo što ovdje treba prestati s ironijom jer posljednji istup Ivana Tepeša upozorava da vlast u ovoj zemlji, i u Banskim dvorima i na Pantovčaku, priprema obračun s neistomišljenicima. U najmanju ruku podjednako opasan kakav je bio registar izdajnika, koji je najavio Mijo Crnoja dok je još figurirao kao kandidat za ministra branitelja. Umjesto registra izdajnika, sada se najavljuje donošenje zakona o lustraciji. Više nisu u pitanju eskapade Mije Crnoje, desničara s društvene margine i nekolicine biskupa, nego službeni stav državne politike. Tepeš je sporedan, ali lustraciju traže Tomislav Karamarko, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, a očito ništa protiv nema ni predsjednica.

Stupovi današnje Hrvatske. Uostalom, prijedlog lustracije priprema Bruna Esih, koja je prošle godine bila izaslanica Kolinde Grabar-Kitarović na Bleiburgu i Jazovki, gdje su partizani bez suda likvidirali neistomišljenike u svibnju 1945. Ona je, ujedno, predsjednica udruge Hrvatski križni put koja se bavi istraživanjima stradanja Hrvata tijekom 2. svj. rata i poraća u kojoj Odjel za društvene, historiografske i zakonodavne inicijative vodi Zlatko Hasanbegović. Gospođa Esih je još prošlog kolovoza najavila donošenje ovakvog zakona, uz logički siromašno opravdanje da Hrvatska ne napreduje jer državu vode ljudi bliski Udbi. Intervju nije imao odjeka jer slične neargumentirane bedastoće svakog tjedna objavljuju Glas Koncila i Velimir Bujanec, pa je normalna javnost postala imuna na takve konstrukcije.

Ali, nije slučajno nekidan s Pantovčaka u pismu upućenom Miloradu Pupovcu i rečenica kako “treba podsjetiti na to da za te zločine nitko nije osuđen unatoč brojnim spoznajama o njihovim naredbodavcima i počiniteljima”? Zato ne napadajte Tepeša. On je običan glasnik, ali plan lustracije priprema se na drugim lokacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:44